Κοσμάς

Κοσμάς - Χάρτης

Ο Κοσμάς (Τοπική Κοινότητα Κοσμά - Δημοτική Ενότητα ΚΟΣΜΑ), ανήκει στον δήμο ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΚΑΔΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Κοσμάς”. Έδρα του δήμου είναι το Λεωνίδιο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Κοσμάς ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κοσμά, της πρώην Κοινότητας ΚΟΣΜΑ του Νομού ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

Ο Κοσμάς έχει υψόμετρο 1119 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,0912670621 και γεωγραφικό μήκος 22,7405323956. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον Κοσμά θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες επισκεπτών για τον Κοσμά

  • Η πλατεία στον Κοσμά
  • Το καστανοδασος μέσα στο χωριό

Οι χρήστες έγραψαν για τον Κοσμά:

Καθαρός αέρας, χωριό πνιγμένο στα έλατα και στις καστανιές. Ο Κοσμάς είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους λατρεύουν να περνούν τα βουνά, σκαρφαλωμένο σε 1150 υψόμετρο στις παρυφές του Πάρνωνα.  Άλλωστε δεν το αποκαλούν τυχαία το «Μπαλκόνι της Κυνουρίας». Το χωριό προσφέρεται για εξορμήσεις στον Πάρνωνα , μια από τις γοητευτικότερες διαδρομές στην Ελλάδα.

Αξιόλογη τουριστική υποδομή τόσο για να μείνετε με παραδοσιακούς ξενώνες όσο και για να φάτε. Περπατήστε στα σοκάκια του χωριού, θαυμάστε τα πέτρινα σπίτια, ξεδιψάστε στις κρήνες με το δροσερό νερό και περάστε μια βόλτα και από το Λαογραφικό Μουσείο.  Επισκεφθείτε και τον καστανιώνα (τεράστια έκταση με καστανιές) , το μοναστήρι της Παναγιάς της Ελαιώνας, το λιμανάκι της Πλάκας, το Γεράκι και το γραφικό Παλαιοχώρι.

Ο Κοσμάς αποτελεί ορμητήριο για κοντινές εξορμήσεις σε άλλα γραφικά χωριουδάκια της περιοχής μέσα στα έλατα.

Στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια θα βρείτε καφενεία, ταβέρνες και καταστήματα με χειροποίητα είδη. Δοκιμάστε την βραστή γίδα που είναι η σπεσιαλιτέ της περιοχής. Αγοράστε οπωσδήποτε φρέσκα κάστανα,  κάστανο γλυκό του κουταλιού και το ονομαστό μέλι της περιοχής.

Την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου πραγματοποιούνται τα πανηγύρια των Αγίων Αναργύρων, ενώ στις 15 και 23 Αυγούστου τα πανηγύρια στο μοναστήρι της Παναγιάς της Ελαιώνας.

Ο Κοσμάς βρίσκεται 116 χιλιόμετρα από την Τρίπολη στον δρόμο προς Λεωνίδιο.

Γενικές πληροφορίες για τον Κοσμά

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Περιφέρεια: 
Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Δήμος: 
ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Δημοτική Ενότητα: 
ΚΟΣΜΑ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Κοσμά
Επίσημη Ονομασία: 
ο Κοσμάς
Έδρα Δήμου: 
Λεωνίδιο
Υψόμετρο: 
1 119
Κωδικός Οικισμού: 
4005020101
Γεωγραφικό Μήκος: 
22.7405323956
Γεωγραφικό Πλάτος : 
37.0912670621
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Πελοπόννησος
Νομός: 
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΑ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Κοσμά

Κοσμάς ΑΡΚΑΔΙΑΣ, Πελοπόννησος. Θέση στο χάρτη.

Στην Τοπική Κοινότητα Κοσμά, ανήκουν και οι οικισμοί:

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΚΟΣΜΑ), ανήκουν:

Γράψε κι εσύ για τον Κοσμά

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τον Κοσμά και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Κοσμάς

Σταματία Λιθόχτιστα

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό