Βοβούσα

Βοβούσα - Χάρτης

Μπαϊεάσα (παλιά βλάχικη όνομασία)

Η Βοβούσα (Τοπική Κοινότητα Βοβούσης - Δημοτική Ενότητα ΒΟΒΟΥΣΗΣ), ανήκει στον δήμο ΖΑΓΟΡΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Βοβούσα”. Έδρα του δήμου είναι οι Ασπράγγελοι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Βοβούσα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βοβούσης, της πρώην Κοινότητας ΒΟΒΟΥΣΗΣ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Η Βοβούσα έχει υψόμετρο 979 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,933728785 και γεωγραφικό μήκος 21,0484008529. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Βοβούσα θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες επισκεπτών για τη Βοβούσα

  • Βοβούσα
  • Βοβούσα
  • Αώος

Οι χρήστες έγραψαν για τη Βοβούσα:

Η Βοβούσα βρίσκεται περίπου 70 χλμ. βόρειο-ανατολικά από τα Ιωάννινα. Η επίσκεψη στο χωριό είναι μία πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία. Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος (λέγεται ότι το χωριό πήρε το όνομά του ακριβώς από τη βουή των νερών του ποταμού). Αποτελεί επίσης μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Στη μέση του χωριού, υπάρχει ένα πέτρινο γεφύρι, μονότοξο, που ενώνει τις δυο όχθες και γειτονιές του χωριού. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεώτερο αρχαιολογικό μνημείο. Στην περιοχή υπάρχει επίσης η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1814, καθώς και η Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Βουτσάς.

Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι Βλάχοι ενώ υπάρχουν και λίγες οικογένειες Σαρακατσάνων. Σήμερα η Βοβούσα έχει λίγους κατοίκους που ζουν από την υλοτομία και τον τουρισμό.

Η Βοβούσα γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την αυτονομία του Ζαγορίου επί Τουρκοκρατίας και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου. Το 1817, το χωριό είχε 2.500 κατοίκους, οι οποίοι λιγόστεψαν δραματικά και το χωριό ερημώθηκε μετά από ληστρικές επιδρομές. Κατοικήθηκε πάλι μετά την απελευθέρωσή του το 1913.

Γενικές πληροφορίες για τη Βοβούσα

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας
Περιφέρεια: 
Ηπείρου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δήμος: 
ΖΑΓΟΡΙΟΥ
Δημοτική Ενότητα: 
ΒΟΒΟΥΣΗΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Βοβούσης
Επίσημη Ονομασία: 
η Βοβούσα
Έδρα Δήμου: 
Ασπράγγελοι
Υψόμετρο: 
979
Κωδικός Οικισμού: 
1804030101
Γεωγραφικό Μήκος: 
21.0484008529
Γεωγραφικό Πλάτος : 
39.9337287850
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Ήπειρος
Νομός: 
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΒΟΥΣΗΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Βοβούσης

Βοβούσα ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Ήπειρος. Θέση στο χάρτη.

Γράψε κι εσύ για τη Βοβούσα

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τη Βοβούσα και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό