Πύργος

Πύργος - Χάρτης

Leaflet | Data © OSM, Χάρτες © buk.gr

Ο Πύργος (Τοπική Κοινότητα Πύργου - Δημοτική Ενότητα ΚΥΜΗΣ), ανήκει στον δήμο ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Πύργος”. Έδρα του δήμου είναι το Αλιβέρι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Πύργος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πύργου, του πρώην Δήμου ΚΥΜΗΣ του Νομού ΕΥΒΟΙΑΣ.

Ο Πύργος έχει υψόμετρο 182 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,6133552237 και γεωγραφικό μήκος 24,0708308999. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον Πύργο θα βρείτε εδώ.

Αντί για τον Πύργο ΕΥΒΟΙΑΣ, μήπως ψάχνετε για:

τον Πύργο ΒΟΙΩΤΙΑΣ του τοπ. διαμ. Πύργου, τον Πύργο ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ του τοπ. διαμ. Πύργου, τον Πύργο ΕΥΒΟΙΑΣ του τοπ. διαμ. Στενής Δίρφυος, τον Πύργο ΣΑΜΟΥ του τοπ. διαμ. Πύργου, τον Πύργο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του τοπ. διαμ. Πύργου, τον Πύργο ΑΡΤΑΣ του τοπ. διαμ. Μηλιανών, τον Πύργο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ του τοπ. διαμ. Πύργου, τον Πύργο ΧΑΝΙΩΝ του τοπ. διαμ. Κισσάμου, τον Πύργο ΧΑΝΙΩΝ του τοπ. διαμ. Δελιανών, τον Πύργο ΡΕΘΥΜΝΟΥ του τοπ. διαμ. Επισκοπής, τον Πύργο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ του τοπ. διαμ. Βενεράτου, τον Πύργο ΛΑΣΙΘΙΟΥ του τοπ. διαμ. Καλού Χωρίου, τον Πύργο ΛΑΣΙΘΙΟΥ του τοπ. διαμ. Βραχασίου, τον Πύργο ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ του τοπ. διαμ. Αγίου Νικολάου, τον Πύργο ΚΟΖΑΝΗΣ του τοπ. διαμ. Κοντοβουνίου, τον Πύργο ΚΑΒΑΛΑΣ του τοπ. διαμ. Φωλεάς, τον Πύργο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ του τοπ. διαμ. Πύργου Καλαμών, τον Πύργο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ του τοπ. διαμ. Πύργου Τριφυλίας, τον Πύργο ΗΛΕΙΑΣ του τοπ. διαμ. Πύργου, τον Πύργο ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ του τοπ. διαμ. Πύργου, τον Πύργο ΑΧΑΪΑΣ του τοπ. διαμ. Ακράτας, τον Πύργο ΦΩΚΙΔΑΣ του τοπ. διαμ. Πύργου, τον Πύργο ΤΡΙΚΑΛΩΝ του τοπ. διαμ. Μυροφύλλου ή τον Πύργο ΞΑΝΘΗΣ του τοπ. διαμ. Μύκης;

Φωτογραφίες επισκεπτών για τον Πύργο

  • Πανηγύρι 06/09/2014
  • Παναγία

Οι χρήστες έγραψαν για τον Πύργο:

Ο Πύργος ανήκε στην περιοχή του Καστροβαλά. Έτσι ονομάζονταν όλα τα χωριά της περιοχής από τη γέφυρα της Σκοτεινής και βόρεια, εκτός από την Κύμη. Ο Πύργος είναι από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί το φυσικό κέντρο που κάλυπτε ο “Καστροβαλάς”, θα πρέπει να ήταν και διοικητικό κέντρο την περίοδο της τουρκικής κατοχής, καθότι αριθμούσε κοντά στις 70 οικογένειες Τούρκων.

Στον Πύργο διέμενε Τούρκος στρατιωτικός διοικητής με τη φρουρά του και επίσης εβδομήντα οικογένειες Τούρκων, που έκτισαν τζαμί, πριν από την επανάσταση, στην κορυφή του λόφου, αφού γκρέμισαν οχυρό πύργο της κλασικής εποχής. Το τζαμί, καθώς και ο βενετσιάνικος πύργος γκρεμίστηκαν το 1884 από τους κατοίκους, για να οικοδομηθεί με τα δομικά υλικά τους ο ναός της Παναγίας.

Ο οικισμός του Πάνω Πύργου είναι χτισμένος στη κορυφή του λόφου, όπου και υπήρχε οχυρωματικός πύργος. Η περιοχή είναι πλούσια σε παλαιοντολογικό υλικό και έχει προαναγγελθεί η ίδρυση  Παλαιοντολογικού Μουσείου στον Πάνω Πύργο και συγκεκριμένα στο παλιό αρχοντικό “Χρυσανθόπουλου”.

Το χωριό Πύργος είναι το φυσικό κέντρο του Καστροβαλά .Είναι ένας όμορφος οικισμός στην κορυφή καταπράσινου λόφου,   νοτιοδυτικά της Κύμης. Ένα απέραντο δάσος από ελαιόδενδρα περιβάλλει τον οικισμό. Ο Πύργος γνώρισε μεγάλη ακμή, όταν λειτουργούσαν τα λιγνιτωρυχεία στο Έντζι. Έφτανε τους 800 κατοίκους το 1940 ενώ πλέον είναι 259.

Ανάμεσα στα παραδοσιακά του σπίτια, ξεχωρίζει το αρχοντικό του Χρυσανθόπουλου, όπου λειτουργεί το παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης, με τη συλλογή του λαϊκού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Σωτήρη Χρυσανθόπουλου. Ο οικισμός υπάχθηκε το 1836 μαζί με τους οικισμούς του Καστροβαλά στο Δήμο Κοτυλαίων, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1912.

Ο οικισμός φέρεται να ονομάστηκε έτσι από το μεσαιωνικό πύργο( ο οποίος γκρεμίστηκε το 1880 ), που ήταν κτισμένος στην κορυφή του λόφου και δέσποζε του οικισμού. Στην περίοδο της Ενετοκρατίας  πρέπει να ήταν έδρα του τοπικού άρχοντα.

Ο οικισμός Καλλιανοί βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύμης και ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα Πύργου , με 20 κατοίκους.Βρίσκεται  στον κεντρικό δρόμο Ταξιαρχών-Κύμης, ανατολικά του Πύργου.  Γραφικός οικισμός που αναπτύσσεται με ραχοκοκαλιά τον δρόμο και αποτελείται από μερικά καλά συντηρημένα σπίτια. Μικρός και χαριτωμένος με τάσεις νέας δόμησης.

Η Τοπική Κοινότητα Πύργου (σε   κατάταξη από το μεγαλύτερο προς το  μικρότερο) είναι η  37η με πληθυσμό  279 κατοίκων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και 45η από πλευράς έκτασης,   με 2.175 στρέμματα.

 

Γενικές πληροφορίες για τον Πύργο

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
Περιφέρεια: 
Στερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΕΥΒΟΙΑΣ
Δήμος: 
ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Δημοτική Ενότητα: 
ΚΥΜΗΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Πύργου
Επίσημη Ονομασία: 
ο Πύργος
Έδρα Δήμου: 
Αλιβέρι
Υψόμετρο: 
182
Κωδικός Οικισμού: 
2906051101
Γεωγραφικό Μήκος: 
24.0708308999
Γεωγραφικό Πλάτος : 
38.6133552237
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Στερεά Ελλάδα
Νομός: 
ΕΥΒΟΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΚΥΜΗΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Πύργου

Πύργος ΕΥΒΟΙΑΣ, Στερεά Ελλάδα. Θέση στο χάρτη.

Leaflet | Data © OSM, Χάρτες © buk.gr

Στην Τοπική Κοινότητα Πύργου, ανήκουν και οι οικισμοί:

Στον ίδιο δήμο (ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ), ανήκουν:

η Αγία Θέκλα, η Αγία Μαρίνα, οι Άγιοι Απόστολοι, οι Άγιοι Απόστολοι, ο Άγιος Βλάσιος, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Λουκάς, ο Άγιος Μερκούριος, η Ακτή Νηρέως, το Αλιβέρι, τα Αλώνια, οι Ανδρωνιάνοι, η Ανθούπολη, το Άνω Κουρούνι, η Άνω Ποταμιά, το Αργυρό, το Αυλωνάρι, η Αχλαδερή, το Βέλος, τα Βίταλα, η Βρύση, ο Γαβαλάς, τα Γάια, οι Γιάννηδες, οι Γραμματικιάνοι, η Δάφνη, τα Δένδρα, τα Διρρεύματα, η Δροσιά, η Δύστος, η Ελαία, η Ενορία, η Επισκοπή, οι Ζάρακες, τα Θαρούνια, το Κάδι, η Καζάρμα, ο Κάλαμος, οι Καλημεριάνοι, οι Καλλιανοί, ο Κάμπος (του Δ.Δ. Βιτάλων), ο Κάμπος (του Δ.Δ. Οξυλίθου), ο Κατακαλός, το Κάτω Κουρούνι, οι Κήποι, το Κληματάρι, το Κλιμάκι, το Κοίλιο, οι Κοκκινοεκκλησιές, οι Κονίστρες, η Κορασίδα, τα Κόσκινα, ο Κουτουμουλάς, τα Κούτουρλα, ο Κρεμαστός, τα Κριεζά, η Κύμη, ο Λάτας, τα Λέπουρα, η Λιάναμμο, ο Λόκας, ο Λοφίσκος, το Μακρυχώρι, οι Μαλετιάνοι, τα Μανίκια, ο Μεντούλης, το Μεσονήσι, το Μετόχι, το Μηλάκι, ο Μισόκαμπος, η Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών, η Μονή Μάντζαρη, η Μονή Σωτήρος, το Μονόδρυο, η Μουρτερή, το Μπούφαλο, η Μυρτέα, το Νεοχώρι, το Νεοχώρι, η Οκτωνιά, ο Οξύλιθος, το Όριο, η Παναγία, η Παναγίτσα Πούντα, η Παραλία, η Παραλία Ζαράκων, η Παραλία Κύμης, η Παραλία Μετοχίου, οι Παραμερίτες, το Παρθένι, τα Περιβόλια, ο Πετισούνας, οι Πετριές, η Πλατάνα, το Πράσινο, η Πρασούδα (νησίδα), το Πρινάκι, ο Πρινιάς, το Πυργί, οι Σπηλιές, οι Συκέες, η Σχολή Εμποροπλοιάρχων Κύμης, οι Ταξιάρχες, το Τραχήλι, τα Χάνια, ο Χαροκόπος, η Χηλή, και το Ωρολόγιο.

Γράψε κι εσύ για τον Πύργο

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τον Πύργο και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Πύργος

ΕλένηΚτ, admin

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό