Κρυονέρια

Κρυονέρια - Χάρτης

Τα Κρυονέρια (Τοπική Κοινότητα Κρυονερίων - Δημοτική Ενότητα ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ), ανήκουν στον δήμο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “τα Κρυονέρια”. Έδρα του δήμου είναι η Ναύπακτος και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, τα Κρυονέρια ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Κρυονερίων, του πρώην Δήμου ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Τα Κρυονέρια έχουν υψόμετρο 1187 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,6459008594 και γεωγραφικό μήκος 21,9206311278. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στα Κρυονέρια θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες επισκεπτών για τα Κρυονέρια

Οι χρήστες έγραψαν για τα Κρυονέρια:

Ιστορία Κρυονερίων Ορ. Ναυπακτίας

Κρυονέρια, ορεινό χωριό που βρίσκεται στα 1.170 μ. της βορειοδυτικής πλαγιάς του Φτερόπυργου συνέχεια του όρους Τσεκούρα. Έχει έκταση 23.669 στρέμματα. Συνορεύει βόρεια με την Κλεπά, νότια με την Άνω Χώρα και Κάτω Χώρα, ανατολικά με Ελατόβρυση και δυτικά με Περδικόβρυση και Αμπελακιώτισσα. Τα Κρυονέρια βρίσκονται ανάμεσα σε δυο χειμάρρους. Στα δυτικά είναι ο Κρυονερίτικος Κάκαβος, που πηγάζει από τις πλαγιές του Τσεκούρα και χύνεται στον Εύηνο κοντά στην Περδικόβρυση. Βορειοανατολικά βρίσκεται το Καστελόρεμα, που ξεκινά από τις πλαγιές του Φτερόπυργου και χύνεται στον Εύηνο.

Τα Κρυονέρια ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος που συνδυάζει την φύση με τον πολιτισμό, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την ομορφιά, την γραφικότητα και πολυτέλειά του. Το χωριό ξεχωρίζει για το παρθένο φυσικό του περιβάλλον. Ψηλά έλατα, κέδροι, καστανιές και πλατάνια συνθέτουν την χλωρίδα της περιοχής, ενώ έχουν καταγραφεί εννέα είδη άγριας ορχιδέας, ένα σπάνιο είδος τουλίπας καθώς και μεγάλη ποικιλία μανιταριών, τρία εκ των οποίων αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Στα δάση της περιοχής ζουν αγέλες λύκων, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, έχει θεαθεί δε και ένα ζευγάρι καφετιάς αρκούδας. Από τα πτηνά της περιοχής ξεχωρίζουν ο χρυσαετός, ο γύπας ασπροπάρης, ο φιδαετός και ένα πολύ σπάνιο είδος δρυοκολάπτη.

Το χωριό Κρυονέρια της Ορεινής Ναυπακτίας πέρα από την φυσική ομορφιά έχει μακρόχρονη και πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τα Κρυονέρια σύμφωνα με μαρτυρίες και ευρήματα δείχνουν ότι η κατοίκησή του είναι συνεχής και αδιάκοπη για περισσότερο από 600 χρόνια.

Το χωριό το συναντάμε με τις εξής ονομασίες, Κοτλίστα, Κοτλίστε, Κομπαλίστα, Κοτιλίτζα, Κουτουλίτζιο, Κουτιλίστα, Κουτουλίστια, Κουκουλίστα, Κρυονέρια.

Σε αναλυτικό Οθωμανικό Φορολογικό Κατάστιχο ΜΜ10 (1454-1455), το οποίο φυλάσσεται στα Πρωθυπουργικά Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης (αριθμεί 466 σελίδες διαστάσεων  11Χ29 εκ.), γίνεται εκτενής αναφορά στα οικονομικά και δημογραφικά  δεδομένα των Κραβάρων. Ο Καζάς των Κραβάρων είχε 63 χωριά με 2.227 οικογένειες. Στο κατάστιχο αναγράφεται ότι ένα από τα χωριά των Κραβάρων ήταν και τα Κρυονέρια όπου αναφέρονται ως Kotliste (Κοτλίστε) και βρίσκονται σε αυτό, 13 ‘hane’/‘σπίτια’, 2 mücerred’ (δηλαδή άγαμους ενήλικους άνδρες)  και 1 bive (χήρα). Με την ίδια ονομασία αναφέρονται και στα κατάστιχα του 1466 με 17 νοικοκυριά, 4 άγαμους και 2 χήρες. Ενώ στα κατάστιχα του 1550 αναφέρονται ως Kobalista (Κομπαλίστα) με 36 νοικοκυριά και 2 χήρες.

Σύνδεσμοι (links) επισκεπτών για τα Κρυονέρια

Γενικές πληροφορίες για τα Κρυονέρια

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Περιφέρεια: 
Δυτικής Ελλάδας
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Δήμος: 
ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Δημοτική Ενότητα: 
ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Κρυονερίων
Επίσημη Ονομασία: 
τα Κρυονέρια
Έδρα Δήμου: 
Ναύπακτος
Υψόμετρο: 
1 187
Κωδικός Οικισμού: 
3806031401
Γεωγραφικό Μήκος: 
21.9206311278
Γεωγραφικό Πλάτος : 
38.6459008594
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Στερεά Ελλάδα
Νομός: 
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Κρυονερίων

Κρυονέρια ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, Στερεά Ελλάδα. Θέση στο χάρτη.

Στον ίδιο δήμο (ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ), ανήκουν:

η Αγία Τριάδα, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Πολύκαρπος, ο Αγραπιδόκαμπος, η Αμπελακιώτισσα, η Αναβρυτή, το Ανθόφυτο, το Αντίρριο, η Άνω Αφροξυλιά, η Άνω Βασιλική, ο Άνω Κάμπος, ο Άνω Πλατανίτης, η Άνω Χώρα, η Αράχοβα, η Ασπριά, το Αχλαδόκαστρο, η Βελβίνα, η Βλαχομάνδρα, η Βομβοκού, η Γαβρολίμνη, ο Γάβρος, ο Γαλατάς, η Γέφυρα Μπανιά, το Γολέμι, η Γραμμένη Οξυά, το Γρηγόρι, η Δάφνη, το Δενδροχώρι, το Διάσελλο, η Δορβιτσιά, η Ελατόβρυση, η Ελατού, η Ελευθεριανή, η Καλαβρούζα, η Καλλονή, ο Κάμπος, τα Καραούλια, η Καστανέα, το Καστράκι, το Καταφύγιο, η Κάτω Αφροξυλιά, η Κάτω Βασιλική, η Κάτω Δάφνη, η Κάτω Καλαβρούζα, ο Κάτω Κάμπος, η Κάτω Μαμουλάδα, ο Κάτω Πλάτανος, η Κάτω Χώρα, η Κεντρική, η Κλεπά, το Κοκκινοχώρι, τα Κουτσογιανναίικα, ο Κρανές, το Κρυονέρι, η Κυδωνέα, η Λεπτοκαρυά, η Λεύκα, η Λεύκα Βομβοκούς, το Λιβαδάκι, η Λιμνίτσα, τα Λουτρά Στάχτης, ο Λυγιάς, η Μακύνεια, η Μαμουλάδα, η Μανδρινή, τα Μάρμαρα, η Μηλέα, το Μικρό Παλαιοχωράκι, το Μολύκρειο, η Μονή Αγίου Ιωάννου, η Μυρτιά, η Ναύπακτος, το Νεόκαστρο, το Νεοχώρι, το Ξηροπήγαδο, ο Παλαιόπυργος, το Παλαιοχωράκι, το Παλαιοχώρι, τα Παλιάμπελα, το Πέραμα, η Περδικόβρυση, τα Περιβόλια, το Περιθώρι, η Περίστα, το Πετρωτό, τα Πιτσιναίικα, ο Πλατανιάς, ο Πλατανίτης, ο Πλάτανος, ο Πόδος, η Ποκίστα, ο Πόρος, το Ριγάνι, η Ρίζα, ο Σέλλος, ο Σίμος, η Σκάλα, η Σπαρτοράχη, η Στράνωμα, η Στύλια, η Συκέα, η Συκιά, τα Σφηκαίικα, η Σωτήρω, η Τερψιθέα, το Τρίκορφο, η Φαμίλα, τα Φραγκαίϊκα, η Χόμορη, και το Χρίσοβο.

Γράψε κι εσύ για τα Κρυονέρια

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τα Κρυονέρια και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Κρυονέρια

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό