Πεταλίδι

Πεταλίδι - Χάρτης

Το Πεταλίδι (Τοπική Κοινότητα Πεταλιδίου - Δημοτική Ενότητα ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΜΕΣΣΗΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Πεταλίδιον”. Έδρα του δήμου είναι η Μεσσήνη και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Πεταλίδι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πεταλιδίου, του πρώην Δήμου ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Το Πεταλίδι έχει υψόμετρο 10 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 36,9553520271 και γεωγραφικό μήκος 21,9268197215. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Πεταλίδι θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες επισκεπτών για το Πεταλίδι

  • Άποψη Πεταλίδι
  • Πεταλίδι
  • Παραλία Πεταλίδι
  • Δρόμος στο Πεταλίδι

Οι χρήστες έγραψαν για το Πεταλίδι:

Στις δυτικές ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου και μόλις 26 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Καλαμάτα, συναντάμε ένα από τα ομορφότερα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου, το Πεταλίδι.

Χτισμένο σε έναν μικρό όρμο που θυμίζει πέταλο, από εκεί άλλωστε και το όνομα του, το Πεταλίδι από ένα γραφικό ψαροχώρι στα μέσα του περασμένου αιώνα εξελίσσεται σταδιακά σε σημαντικό τουριστικό πόλο της νότιας Πελοποννήσου.

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Πεταλίδι ήταν χτισμένη η ομηρική Αίπεια την οποία ο Όμηρος συγκαταλέγει στις πόλεις που δίνει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα ως αντάλλαγμα για να παντρευτεί μία από τις κόρες του.

Η αρχαία Κορώνη χτίζεται στην περιοχή του Πεταλιδίου, ενώ η ακμή συνεχίζεται και στα ρωμαϊκά χρόνια αφού Στην περιοχή του Πεταλιδίου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ναό της ρωμαϊκής εποχής και λουτρά της ίδιας περιόδου, σκαλισμένους λίθους, κίονες από μάρμαρο, επιγραφέ καθώς και τμήματα αγαλμάτων.

Το 1828 ο όρμος του Πεταλιδίου γίνεται ο τόπος απόβασης των στρατευμάτων του Γάλλου Μαιζών ο οποίος συμβάλει στην εκκαθάριση της Πελοποννήσου βοηθώντας τους επαναστατημένους Έλληνες.

Το σημερινό Πεταλίδι ιδρύθηκε από τον Μανιάτη Νικόλαο Μαυρομιχάλη στον οποίο δόθηκε η περιοχή από τους Βαυαρούς ως ελάχιστη αμοιβή για τη μοναδική βοήθεια που προσέφερε η οικογένεια του στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Το Πεταλίδι από τότε έχει εξελιχθεί και από ένα όμορφο ψαροχώρι έγινε ένα πολύ όμορφο τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές, αφού συνδυαζεί με μεγάλη επιτυχία τις ατελείωτες ακτές με το βουνό της μεσσηνιακής χερσονήσου.

Η διαμονή στην περιοχή καλύπτεται από πολλά και ποιοτικά καταλύματα. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τις αρκέτες και πολύ ωραίες ψαροταβέρνες.

Το Πεταλίδι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού παραθαλάσσιου χωριού με τους ελαιώνες και τις συκιές να δίνουν μία ξεχωριστή γοητεία.

Γενικές πληροφορίες για το Πεταλίδι

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Περιφέρεια: 
Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δήμος: 
ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Δημοτική Ενότητα: 
ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Πεταλιδίου
Επίσημη Ονομασία: 
το Πεταλίδιον
Έδρα Δήμου: 
Μεσσήνη
Υψόμετρο: 
10
Κωδικός Οικισμού: 
4403070101
Γεωγραφικό Μήκος: 
21.9268197215
Γεωγραφικό Πλάτος : 
36.9553520271
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Πελοπόννησος
Νομός: 
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Πεταλιδίου

Πεταλίδι ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Πελοπόννησος. Θέση στο χάρτη.

Στην Τοπική Κοινότητα Πεταλιδίου, ανήκουν και οι οικισμοί:

ο Τζάνες και οι Φόροι.

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ), ανήκουν:

Στον ίδιο δήμο (ΜΕΣΣΗΝΗΣ), ανήκουν:

το Αβραμιό, η Αγία Σωτήρα, ο Άγιος Αυγουστίνος, ο Άγιος Κωνσταντίνος, το Αγνάντι, η Αγριλιά, η Αδριανή, η Αετοφωλιά, η Αμφιθέα, η Ανάληψη, η Ανατολική Μηλίτσα, η Ανδρούσα, η Άνω Βούταινα, η Άνω Δροσιά, το Αριστοδήμειο, ο Αριστομένης, η Αρσινόη, το Αχλαδοχώρι, η Βαλύρα, η Βασιλάδα, η Βελίκα, τα Βλασαίικα, ο Βλάσης, η Γαμβριά, ο Δάρας, η Δάφνη, τα Διόδια, η Δραΐνα, το Δρακονέρι, η Δροσιά, η Ελληνοεκκλησία, η Επισκοπή, η Εύα, τα Ζερμπίσια, η Καζάρμα, το Κακόρρευμα, το Καλαμάκι, ο Καλαμαράς, η Καλογερόρραχη, το Καλοχώρι, τα Καρποφόρα, το Καρτερόλιο, τα Καστάνια, η Κάτω Βούταινα, το Καφού, ο Κεφαλινός, το Κεφαλόβρυσο, η Κλεισούρα, το Κλήμα, το Κογχύλι, το Κόκκινο, η Κορομηλιά, η Κουλκάδα, το Κουρτάκι, ο Κουτίφαρης, ο Κυνηγός, η Λάμπαινα, η Λευκοχώρα, η Λογγά, η Λύκισσα, ο Λυκότραφος, το Μαγγανιακό, η Μάδενα, η Μαθία, η Μάκρενα, ο Μάνεσης, το Μαυρομμάτι, το Μαυρομμάτι, ο Μαύρος Λόγγος, η Μεσσήνη, η Μηλίτσα, το Μηλιώτι, η Μονή Βουλκάνου, το Μοσχοχώρι, ο Μυλωνάς, η Μυρτοποταμιά, η Νέα Κορώνη, το Νεοχώρι, η Νεραϊδόβρυση, ο Νερόμυλος, ο Ξινός, το Παλαιόκαστρο, τα Παναίικα, το Πανιπέρι, η Παραλία Βελίκας, η Πελεκανάδα, η Περδικόβρυση, τα Πετράλωνα, το Πετρίτσι, η Πιλαλίστρα, η Πιπερίτσα, η Πλατανόβρυση, ο Πολύλοφος, το Πουλίτσι, η Ρευματιά, ο Ριζόμυλος, το Σπιτάλιο, η Στέρνα, το Στρέφι, ο Τζάνες, το Τρίκορφο, η Τρίοδος, οι Τρύπες, οι Φόροι, η Χαραυγή, ο Χατζής, η Χελωναριά, τα Χίλια Σπίτια, η Χορεύτρα, οι Χράνοι, ο Χρυσότοπος, και η Χρυσοφόρα.

Γράψε κι εσύ για το Πεταλίδι

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για το Πεταλίδι και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό