Βρυσιά

Βρυσιά - Χάρτης

Τα Βρυσιά (Τοπική Κοινότητα Βρυσιών - Δημοτική Ενότητα ΦΑΡΣΑΛΩΝ), ανήκουν στον δήμο ΦΑΡΣΑΛΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΡΙΣΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “τα Βρυσιά”. Έδρα του δήμου είναι τα Φάρσαλα και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, τα Βρυσιά ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Βρυσιών, του πρώην Δήμου ΦΑΡΣΑΛΩΝ του Νομού ΛΑΡΙΣΗΣ.

Τα Βρυσιά έχουν υψόμετρο 120 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2582779972 και γεωγραφικό μήκος 22,3191752681. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στα Βρυσιά θα βρείτε εδώ.

Αντί για τα Βρυσιά ΛΑΡΙΣΑΣ, μήπως ψάχνετε για:

τα Βρυσιά ΡΟΔΟΥ του τοπ. διαμ. Κοσκινού;

Οι χρήστες έγραψαν για τα Βρυσιά:

ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

 

(Καλύβες τσοπαναραίων στην κακοτράχαλη πλαγιά του Γκιόλη)

 

  Αναζήτηση φωτογραφιών.

 

Για πάρα πολλές 10ετίες προ του 1970, στην πετρώδη πλαγιά πάνω από τις πηγές του "Γκιόλη" στα Βρυσιά Φαρσάλων, υπήρχε ολόκληρος οικισμός από καλύβες τσοπαναραίων, καταγόμενων κυρίως από τα ορεινά χωριά των Τρικάλων (Μεσοχώρα, Μυρόφυλλο, Βαλκάνο κλπ).

Προσωπικά, γεννήθηκα σε κάποια από αυτές τις καλύβες. Μέχρι το 1960, κατά τους χειμερινούς μήνες, φοίτησα στο Δημοτικό Σχολείο Βρυσιών. Στη συνέχεια φοίτησα στο 6τάξιο Γυμνάσιο Φαρσάλων, από το οποίο και αποφοίτησα. Επίσης και όλα σχεδόν τα παιδιά των τσοπαναραίων που κατοικούσαν και ξεχείμαζαν εκείνα τα χρόνια στις καλύβες της ¨Πλαγιάς του Γκιόλη¨ υπήρξαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βρυσιών, και πολλά συνέχισαν στο Γυμνάσιο Φαρσάλων, και στη συνέχεια και σε πανεπιστημιακές σχολές.

Με νοσταλγία θυμάμαι εκείνα τα δύσκολα χρόνια στα Βρυσιά. Ας τα ξαναζούσα και ας έμενα στην καλύβα που είχα τότε. Όμως αυτό, φυσικά, δεν γίνεται. Ψάχνω, λοιπόν, κάποια φωτογραφία που να δείχνει αυτή την πλαγιά με τις καλύβες. Μέχρι  σήμερα δεν βρήκα κάτι. Εκείνα τα χρόνια κανείς από εμάς που κατοικούσαμε εκεί δεν είχε τη δυνατότητα να έχει φωτογραφική μηχανή και να βγάλει φωτογραφίες. Τουρίστες, θυμάμαι, σταματούσαν κάπου-κάπου και φωτογράφιζαν τις καλύβες μας και μαζί και εμάς τα ¨λιανόπαιδα¨, που μαζευόμασταν γύρω τους και τους κοιτάζαμε όλο περιέργεια, λες και βλέπαμε εξωγήινους. Αλλά αυτούς πού να τους βρει κανείς…

Παρακαλώ, λοιπόν, αν κάποιος έχει φωτογραφία/ες αυτού του χώρου εκείνης της εποχής να μου τη/ις στείλει με email, και θα του είμαι ευγνώμων.  

Φιλικότατα,

Γεώργιος Π. Λιάκος.

12-9-2018

 Το email μου είναι:  liakosgpx@yahoo.gr

 

Γενικές πληροφορίες για τα Βρυσιά

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
Περιφέρεια: 
Θεσσαλίας
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΛΑΡΙΣΑΣ
Δήμος: 
ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Δημοτική Ενότητα: 
ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Βρυσιών
Επίσημη Ονομασία: 
τα Βρυσιά
Έδρα Δήμου: 
Φάρσαλα
Υψόμετρο: 
120
Κωδικός Οικισμού: 
2207010301
Γεωγραφικό Μήκος: 
22.3191752681
Γεωγραφικό Πλάτος : 
39.2582779972
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Θεσσαλία
Νομός: 
ΛΑΡΙΣΗΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Βρυσιών

Βρυσιά ΛΑΡΙΣΗΣ, Θεσσαλία. Θέση στο χάρτη.

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΦΑΡΣΑΛΩΝ), ανήκουν:

Γράψε κι εσύ για τα Βρυσιά

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τα Βρυσιά και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Βρυσιά

ΓΙΩΡΓΟΣ

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό