Αντιφίλιπποι

Αντιφίλιπποι - Χάρτης

Δρανίτσι

Οι Αντιφίλιπποι (Τοπική Κοινότητα Αντιφιλίππων - Δημοτική Ενότητα ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ), ανήκουν στον δήμο ΠΑΓΓΑΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΑΒΑΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “οι Αντιφίλιπποι”. Έδρα του δήμου είναι η Ελευθερούπολη και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Το χωριό Αντιφίλιπποι βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου, κοντά στα τενάγη των Φιλίππων, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την Καβάλα και 6 χιλιομέτρων από την Ελευθερούπολη. Στην απογραφή του 2011 καταμετρήθηκαν 869 μόνιμοι κάτοικοι.
Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Δρανίτσι και είχε κυρίως τουρκικό πληθυσμό, ενώ μετά την ανταλλαγή πληθυσμών εγκαταστάθηκαν 126 οικογένειες προσφύγων, με το χωριό να αποκτά αμιγή προσφυγικό πληθυσμό.
Αξιοθέατο στην περιοχή είναι ο οικισμός κλασικής - ελληνιστικής περιόδου και λείψανα φρουρίου, που βρίσκεται συγκεκριμένα στο λόφο «Δερβένι» ή «Σταυρός». Επίσης στον κοντινό λόφο Σίνα έχουν εντοπιστεί μεταλλουργικές σκωρίες και λείψανα τοίχων, επιφανειακή κεραμική, όπως σε χωράφια κεραμική ρωμαϊκής-υστερορρωμαϊκής περιόδου, αλλά και επιφανειακή κεραμική ρωμαϊκής περιόδου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Αντιφίλιπποι ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Αντιφιλίππων, του πρώην Δήμου ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ του Νομού ΚΑΒΑΛΑΣ.

Το χωριό μέχρι το 1927 είχε την ονομασία Δρανίτσι και μετά τη μαζική μετονομασία πολλών οικισμών της περιοχής, ονομάστηκε Αντιφίλιπποι Πραβίου. Στις αρχές του 20ού αιώνα, το Δρανίτσι είχε κυρίως τουρκικό πληθυσμό που έφτανε περίπου τους 400 κατοίκους. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες προσφύγων με τον οικισμό να αποκτά αμιγώς προσφυγικό πληθυσμό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 καταγράφονται 869 κάτοικοι.

Οι Αντιφίλιπποι έχουν υψόμετρο 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,942256705 και γεωγραφικό μήκος 24,2097403209. Απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας και 6 χιλιόμετρα από την Ελευθερούπολη. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στους Αντιφίλιππους θα βρείτε εδώ.

Γενικές πληροφορίες για τους Αντιφίλιππους

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Μακεδονίας - Θράκης
Περιφέρεια: 
Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΚΑΒΑΛΑΣ
Δήμος: 
ΠΑΓΓΑΙΟΥ
Δημοτική Ενότητα: 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Αντιφιλίππων
Επίσημη Ονομασία: 
οι Αντιφίλιπποι
Έδρα Δήμου: 
Ελευθερούπολη
Υψόμετρο: 
100
Κωδικός Οικισμού: 
0503010301
Γεωγραφικό Μήκος: 
24.2097403209
Γεωγραφικό Πλάτος : 
40.9422567050
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Μακεδονία
Νομός: 
ΚΑΒΑΛΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Αντιφιλίππων

Αντιφίλιπποι ΚΑΒΑΛΑΣ, Μακεδονία. Θέση στο χάρτη.

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ), ανήκουν:

Γράψε κι εσύ για τους Αντιφίλιππους

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τους Αντιφίλιππους και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Αντιφίλιπποι

admin, admin2

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό