Μελισσουργοί

Μελισσουργοί - Χάρτης

Οι Μελισσουργοί (Τοπική Κοινότητα Μελισσουργών - Δημοτική Ενότητα ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΩΝ), ανήκουν στον δήμο ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “οι Μελισσουργοί”. Έδρα του δήμου είναι το Βουργαρέλι και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Μελισσουργοί ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Μελισσουργών, της πρώην Κοινότητας ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΩΝ του Νομού ΑΡΤΗΣ.

Οι Μελισσουργοί έχουν υψόμετρο 847 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5072436701 και γεωγραφικό μήκος 21,1450767515. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στους Μελισσουργούς θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες επισκεπτών για τους Μελισσουργούς

  • Γραμμένη Πέρδικα-Μελσσουργοί Άρτας

Οι χρήστες έγραψαν για τους Μελισσουργούς:

Οι υπέροχοι Μελισσουργοί Άρτας

Στο βορειοανατολικό άκρο της Περιφέρειας  Άρτας βρίσκονται οι Μελισσουργοί.Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 m στις πλαγιές των Τζουμέρκων. Είναι το βορειότερο χωριό της Άρτας και απέχει από την πόλη 72 km. Βρίσκεται στην κοιλάδα που σχηματίζεται στα Αθαμανικά όρη -Τζουμέρκα. Είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά των Τζουμέρκων και μνημονεύεται ως μεγαλοχώρι με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη,ξακουστό για τα νερά του και την κτηνοτροφία του.

Στην κοιλάδα των Μελισσουργών υπήρξαν αρχαίοι οικισμοί  όπως μαρτυρούν ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή.Η κοιλάδα που είναι σήμερα το χωριό και στα γύρω λιβάδια υπήρχαν οι στάνες των μικρών και μεγάλων κτηνοτρόφων.Από το 1850 εώς το 1950 ο αριθμός  των προβάτων έφτανε στις 70.000.

Η ονομασία του χωριού Μελισσουργοί προέρχεται από την ενέργεια,την εργατικότητα των κατοίκων(που θύμιζε την εργατικότητα των μελισσών), οι οποίοι έπρεπε να επιβιώσουν μέσα σε σκληρές συνθήκες.

Στο χωριό αξίζει να δείτε το μοναστήρι στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου το οποίο χτίστηκε το έτος 1745. Στο μεσοχώρι υπάρχει ο κεντρικός ναός  Άγιος Νικόλαος, ο οποίος κάηκε το 1821 και αναστηλώθηκε το 1827-30. Άλλες Εκκλησίες στο χωριό είναι η Παναγία, ο Άγιος Μάρκος, η Αγία Παρασκευή, ο Προφήτης Ηλίας και ο Πάτερ Κοσμάς.

 Το χωριό διαθέτει Μουσείο με εκθέματα από την Εθνική Αντίσταση, τον ποιμενικό βίο, τη λαογραφική ιστορία και την καθημερινή ζωή των κατοίκων του.Οι  λάτρεις της ορειβασίας μπορούν να επισκεφθούν το Ορειβατικό Καταφύγιο Μελισσουργών σε υψόμετρο 1023m.Σε όλη την περιοχή του χωριού υπάρχουν πάρα πολλές πηγές με ωραία νερά,σε μία από αυτές εμφιαλώνεται το νερό «Τζουμέρκα»,με το εργοστάσιο να βρίσκεται μέσα στο χωριό.

Κάτοικοι του χωριού είχαν συμμετοχή  στους εθνικούς αγώνες απέναντι στον τούρκικο ζυγό με ιδιαίτερη ανδρεία. Στα χρόνια της κατοχής, κάτοικοι  του χωριού έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση.Το χωριό ήταν  στέκι  ανταρτών και είχε πολλά θύματα από τους Γερμανούς.

Με τον Καλλικράτη οι Μελισσουργοί έγιναν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, με έδρα το Βουργαρέλι.

Γενικές πληροφορίες για τους Μελισσουργούς

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας
Περιφέρεια: 
Ηπείρου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΑΡΤΑΣ
Δήμος: 
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
Δημοτική Ενότητα: 
ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΩΝ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Μελισσουργών
Επίσημη Ονομασία: 
οι Μελισσουργοί
Έδρα Δήμου: 
Βουργαρέλι
Υψόμετρο: 
847
Κωδικός Οικισμού: 
1903040101
Γεωγραφικό Μήκος: 
21.1450767515
Γεωγραφικό Πλάτος : 
39.5072436701
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Ήπειρος
Νομός: 
ΑΡΤΗΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΩΝ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Μελισσουργών

Μελισσουργοί ΑΡΤΗΣ, Ήπειρος. Θέση στο χάρτη.

Στον ίδιο δήμο (ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ), ανήκουν:

τα Αγγελαίικα, ο Άγιος Γεώργιος (του Δ.Δ. Κάτω Αθαμανίου), ο Άγιος Γεώργιος (του Δ.Δ. Κυψέλης), ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Μηνάς, ο Άγιος Στέφανος, ο Άγιος Χαράλαμπος, τα Άγναντα, το Αθαμάνιο, τα Αμπέλια (του Δ.Δ. Αθαμανίου), τα Αμπέλια (του Δ.Δ. Παλαιοκατούνου), ο Ανδρεάς, η Ανεμορράχη, το Άνω Γραικικό, η Αριά, η Άρτισσα, ο Βαθύκαμπος, το Βατάτσι, τα Βλάγκαδα, το Βουργαρέλι, η Γεροβρύση, το Γιαννίτσι, τα Γουριανά, η Γραβιά, η Γωνιά, η Δαφνούλα, το Δίστρατο, η Δροσιά, το Ελαφοπήδημα, ο Ζάλος, τα Θανάσια, τα Θεοδώριανα, η Καλλονή, ο Κάμπος, η Καρυά, ο Καταρράκτης, το Καταφύγιο, το Κάτω Γραικικό, η Κάτω Καλεντίνη, η Κάτω Χώρα, τα Κάψαλα, το Κεντρικό, το Κεράνι, τα Κονάκια, η Κορακάδα, το Κουβέλι, τα Κουκκούλια, το Κρυονέρι, η Κρυοπηγή, οι Κτιστάδες, η Κυψέλη, τα Λαγκάδια, τα Λεπιανά, το Λιβάδι, η Λογαρού, η Λούτσα, ο Μακρύκαμπος, η Μεσούντα, η Μηλιά, η Μητσορούβα, η Μικροσπηλιά, η Μονή Ευαγγελιστρίας, η Νεβρόπολη, η Ντάρα, το Ξηρικό, η Ομαλή, το Παλαιοκάτουνο, το Παλαιοχώρι, το Παλαιοχώρι (του Δ.Δ. Αθαμανίου), το Παλαιοχώρι (του Δ.Δ. Βουργαρελίου), η Παναγία, η Πέρα Νεβρόπολη, το Πετράλωνο, ο Πεύκος, η Πηγή, ο Πλάτανος, η Ποταμιά, η Ράμια, η Ρουπακιά, ο Ρωμανός, η Σγάρα, το Σέλι, η Σκαλούλα, το Σκαρπάρι, οι Σκιαδάδες, το Στενό, η Ταύλα, το Τελήσι (του Δ.Δ. Αθαμανίου), το Τελήσι (του Δ.Δ. Τετρακώμου), τα Τερπνά, το Τετράκωμο, η Τζαπάδα, το Τραπεζάκι, τα Φράστα, η Φτέρη, και τα Φωταίικα.

Γράψε κι εσύ για τους Μελισσουργούς

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τους Μελισσουργούς και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Μελισσουργοί

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό