Παλαιόκαστρο

Παλαιόκαστρο - Χάρτης

Το Παλαιόκαστρο (Τοπική Κοινότητα Σαρακινίου - Δημοτική Ενότητα ΓΟΡΤΥΝΟΣ), ανήκει στον δήμο ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΚΑΔΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Παλαιόκαστρον”. Έδρα του δήμου είναι η Μεγαλόπολη και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Παλαιόκαστρο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Σαρακινίου, του πρώην Δήμου ΓΟΡΤΥΝΟΣ του Νομού ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

Το Παλαιόκαστρο έχει υψόμετρο 366 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,5374696063 και γεωγραφικό μήκος 21,9601291883. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Παλαιόκαστρο θα βρείτε εδώ.

Αντί για το Παλαιόκαστρο ΑΡΚΑΔΙΑΣ, μήπως ψάχνετε για:

το Παλαιόκαστρο ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ του τοπ. διαμ. Παλαιοκάστρου, το Παλαιόκαστρο ΕΥΒΟΙΑΣ του τοπ. διαμ. Γουβών, το Παλαιόκαστρο ΣΑΜΟΥ του τοπ. διαμ. Παλαιοκάστρου, το Παλαιόκαστρο ΑΝΔΡΟΥ του τοπ. διαμ. Παλαιοκάστρου, το Παλαιόκαστρο ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ του τοπ. διαμ. Μαργαριτίου, το Παλαιόκαστρο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ του τοπ. διαμ. Ροδιάς, το Παλαιόκαστρο ΚΟΖΑΝΗΣ του τοπ. διαμ. Παλαιοκάστρου, το Παλαιόκαστρο ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ του τοπ. διαμ. Παλαιοκάστρου, το Παλαιόκαστρο ΣΕΡΡΩΝ του τοπ. διαμ. Παλαιοκάστρου, το Παλαιόκαστρο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ του τοπ. διαμ. Παλαιοκάστρου, το Παλαιόκαστρο ΛΑΚΩΝΙΑΣ του τοπ. διαμ. Λαχίου, το Παλαιόκαστρο ΦΩΚΙΔΑΣ του τοπ. διαμ. Πενταπόλεως, το Παλαιόκαστρο ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ του τοπ. διαμ. Φλωριάδος, το Παλαιόκαστρο ΛΑΡΙΣΑΣ του τοπ. διαμ. Παλαιοκάστρου, το Παλαιόκαστρο ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ του τοπ. διαμ. Αγίου Βλασίου ή το Παλαιόκαστρο ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ του τοπ. διαμ. Πορτής;

Οι χρήστες έγραψαν για το Παλαιόκαστρο:

Η ονομασία του Παλαιοκάστρου οφείλεται στο αρχαίο κάστρο του, το οποίο βρίσκεται δυτικά του χωριού ενώ ανατολικά βρίσκεται ο λόφος της Παλολυγιάς. Μετά την Επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι από νοτιότερες τοποθεσίες (Τρούπα, Βελανίδια, Σπίτια, Παλιοχώρι) μεταφέρθηκαν στη σημερινή θέση του χωριού. 

Το Παλαιόκαστρο υδρεύεται από την πηγή της Ταβέρνας ενώ ο κάμπος του ποτιζόταν μέχρι την πλήρη ερήμωσή του στα τέλη του προηγούμενου αιώνα από την πηγή του Κεφαλόβρυσου.Ο κάμπος ήταν που επέτρεψε την ίδρυση μυκηναϊκής πόλης με το όνομα Φήρη ήδη από το 1500 π.Χ., της οποίας το Νεκροταφείο διασώθηκε σχεδόν ασύλητο, όπως έδειξαν οι ανασκαφές τόσο του 1957 κ.εξ. από τον πανεπιστημιακό Καθηγητή Χρύσανθο Χρήστου όσο και εκείνες του 1985 κ.εξ. από τον πανεπιστημιακό Καθηγητή Θεόδωρο Σπυρόπουλο. Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στα αρχαιολογικά μουσεία Τρίπολης, Σπάρτης, Πάτρας και Αθήνας.Το μέχρι στιγμής σημαντικότερο εύρημα των ανασκαφών είναι το Νεκρομαντείο, όπως το περιγράφει ο Όμηρος στη Νέκυια της Οδύσσειας (Ραψωδία Λ, στ. 14-50). Μετά το τέλος της μυκηναϊκής εποχής το 1100 π.Χ. η ομηρική Φήρη μετονομάζεται σε Βρένθη, όπως υποστηρίζει στο εκδοθέν το 1987 σύγγραμμά του << Μία μεγάλη Μυκηναϊκή πόλη στο Παλαιόκαστρο Αρκαδίας>> ο βραβευθείς από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός Ιωάννης Θ. Πισιμίσης στηριζόμενος στα <<Αρκαδικά>> του Παυσανία.

Το Κάστρο του χωριού με τα μυκηναϊκά κυκλώπεια τείχη άκμασε με την ονομασία Αράκλωβο μετά την Δ' Σταυροφορία, όταν οι Φράγκοι άλωσαν την ίδια την Κωνσταντινούπολη (1204) αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν το ίδιο και στο Αράκλωβο.Ο υπερασπιστής του, Δοξαπατρής Βουτσαράς, ενέπνευσε το Φώτη Κόντογλου να απεικονίσει το Κάστρο σε τοιχογραφία, η οποία βρίσκεται σήμερα στο Δημαρχείο της Αθήνας.      

Γενικές πληροφορίες για το Παλαιόκαστρο

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Περιφέρεια: 
Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Δήμος: 
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Δημοτική Ενότητα: 
ΓΟΡΤΥΝΟΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Σαρακινίου
Επίσημη Ονομασία: 
το Παλαιόκαστρον
Έδρα Δήμου: 
Μεγαλόπολη
Υψόμετρο: 
366
Κωδικός Οικισμού: 
4004021003
Γεωγραφικό Μήκος: 
21.9601291883
Γεωγραφικό Πλάτος : 
37.5374696063
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Πελοπόννησος
Νομός: 
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΓΟΡΤΥΝΟΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Σαρακινίου

Παλαιόκαστρο ΑΡΚΑΔΙΑΣ, Πελοπόννησος. Θέση στο χάρτη.

Στην Τοπική Κοινότητα Σαρακινίου, ανήκουν και οι οικισμοί:

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΓΟΡΤΥΝΟΣ), ανήκουν:

Στον ίδιο δήμο (ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ), ανήκουν:

ο Άκοβος, το Αναβρυτό, το Ανεμοδούρι, το Ανθοχώρι, οι Άνω Γιανναίοι, οι Άνω Καρυές, η Απιδίτσα, ο Ατσίχολος, ο Βάγγος, ο Βάστας, η Βελιγοστή, ο Βλαχορράπτης, ο Βουτσαράς, οι Βρυσούλες, η Γαβριά, η Γέφυρα, τα Γούπατα, ο Γραικός, το Δερβένι, το Δυρράχιο, η Ελληνίτσα, η Ζώνη, η Θωκνία, ο Ίσαρης, το Ίσωμα Καρυών, τα Καλυβάκια, τα Καλύβια, η Καμάρα, η Καμαρίτσα, το Καμποχώρι, ο Καράτουλας, ο Καρβουνάρης, η Καρίταινα, το Καστανοχώρι, ο Κατσίμπαλης, το Κάτω Αναβρυτό, οι Κάτω Γιανναίοι, οι Κάτω Καρυές, το Κάτω Μακρύσι, το Κοτσιρίδι, ο Κουρουνιός, το Κρυόνερο, τα Κυπαρίσσια, το Κωτίλιο, το Λεοντάρι, το Λεπτίνιο, το Λύκαιο, η Λυκόσουρα, τα Λυκόχια, το Μακρύσι, τα Μαλλωτά, η Μαραθούσσα, τα Μαυριά, η Μεγαλόπολη, η Μονή Αμπελάκη, η Μονή Μπούρα, η Νέα Εκκλησούλα, το Νεοχώρι, το Νεοχώρι, το Ορέστειον, το Παλαιομοίρι, ο Παλάτος, τα Παραδείσια, τα Περιβόλια, η Πετρίνα, το Πετροβούνι, η Πλάκα, η Ποταμιά, ο Ραψομμάτης, το Ρούτσι, το Σαρακίνι, ο Σκορτσινός, το Σουλάρι, το Σούλι, ο Σούλος, τα Σπαναίικα, το Στρογγυλό, ο Τουρκολέκας, το Τρίλοφο, το Τριπόταμο, η Φαλαισία, η Φαναΐτη, οι Χιράδες, οι Χράνοι, η Χρούσα, και ο Χωρέμης.

Γράψε κι εσύ για το Παλαιόκαστρο

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για το Παλαιόκαστρο και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Παλαιόκαστρο

Θ.Χ

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό