Αντιάς

Αντιάς - Χάρτης

Ο Αντιάς (Τοπική Κοινότητα Κομίτου - Δημοτική Ενότητα ΚΑΦΗΡΕΩΣ), ανήκει στον δήμο ΚΑΡΥΣΤΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Αντιάς”. Έδρα του δήμου είναι η Κάρυστος και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Αντιάς ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κομίτου, της πρώην Κοινότητας ΚΑΦΗΡΕΩΣ του Νομού ΕΥΒΟΙΑΣ.

Ο Αντιάς έχει υψόμετρο 480 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,0524824741 και γεωγραφικό μήκος 24,5359666878. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον Αντιά θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες επισκεπτών για τον Αντιά

Οι χρήστες έγραψαν για τον Αντιά:

Είναι το χωριό της νοτίου Εύβοιας που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό μιας και οι κάτοικοι του μιλούν με Σφυριές!!!!!! Μια εκδοχή λέει ότι η σφυριά επινοήθηκε από τους κατοίκους για την προστασία τους από ληστές η αλλού είδους επιδρομές. Μια άλλη εκδοχή συνδέει την σφυριχτή γλώσσα της Άντιας με την περσική καταγωγή ορισμένων κάτοικων.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία μετά την ήττα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας οι πέρσες εγκατέλειψαν τους στρατιώτες που είχαν τοποθετήσει στην περιοχή της Καρύστου. Οι πέρσες που έμειναν στην περιοχή διασκορπίστηκαν και ανακατεύτηκαν με τους γηγενείς μέχρι που αφομοιώθηκαν. Πολλοί πιστεύουν ότι οι πέρσες και οι απόγονοι τους μιλούσαν την σφυριά και την μετέδωσαν στους Έλληνες. Παρ' όλα αυτά όμως η σφυριά έγινε γνωστή τον Μάρτιο του 1969.

Την παραμονή του Ευαγγελισμού ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που είχε ξεκινήσει από την Ρόδο έπεσε σε μια πλαγιά της Όχη μετά από έρευνες το αεροπλάνο βρέθηκε όχι όμως και ο πιλότος του. Οι συγγενείς όρισαν εύρετρα ενός εκατομμυρίου δραχμών και οι κάτοικοι της περιοχής που ήξεραν καλά τις πλαγιές έσπευσαν να βοηθήσουν. Τότε για πρώτη φορά η σφυριά έφτασε στα αυτιά των ξένων μιας και οι κάτοικοι την χρησιμοποιούσαν για να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Λίγες μέρες αργότερα βρέθηκε το πτώμα του πιλότου. ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. Που ήταν κρυμμένη στα ΑΝΤΙΑ για πολλά χρόνια.

Γενικές πληροφορίες για τον Αντιά

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
Περιφέρεια: 
Στερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΕΥΒΟΙΑΣ
Δήμος: 
ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Δημοτική Ενότητα: 
ΚΑΦΗΡΕΩΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Κομίτου
Επίσημη Ονομασία: 
ο Αντιάς
Έδρα Δήμου: 
Κάρυστος
Υψόμετρο: 
480
Κωδικός Οικισμού: 
2905020202
Γεωγραφικό Μήκος: 
24.5359666878
Γεωγραφικό Πλάτος : 
38.0524824741
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Στερεά Ελλάδα
Νομός: 
ΕΥΒΟΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΦΗΡΕΩΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Κομίτου

Αντιάς ΕΥΒΟΙΑΣ, Στερεά Ελλάδα. Θέση στο χάρτη.

Στην Τοπική Κοινότητα Κομίτου, ανήκουν και οι οικισμοί:

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΚΑΦΗΡΕΩΣ), ανήκουν:

Στον ίδιο δήμο (ΚΑΡΥΣΤΟΥ), ανήκουν:

το Αγαθό, η Αγία Μαρίνα, οι Άγιοι, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Αετός, το Ακρωτήρι, το Ακταίο, ο Αλέξης, ο Αλμυροπόταμος, η Αμυγδαλιά, το Βαθύρεμα, οι Βαρελλαίοι, το Βατήσι, ο Βράχος, το Γιαννίτσι, η Γραμπιά, το Δήλησο, η Διασταύρωση, το Δρυμονάρι, η Εκάλη, το Ελαιοχώρι, ο Ελαιώνας, το Ελαφολίμανο, το Επανωχώρι, ο Ευαγγελισμός, τα Ζαρμπουταίϊκα, η Ζαχαριά, η Ζωοδόχος Πηγή, το Θύμιο, η Καβαλλιανή (νησίδα), οι Καγκαδαίοι, το Καλέργο, ο Καλλιανός, το Καλογέρι, τα Καλύβια, η Κάρυστος, το Καστρί, το Κατσαρώνι, το Κάτω Γιαννίτσι, τα Κάψαλα, το Καψούρι, τα Κελλιά, ο Κοκκίνης, το Κόμιτο, οι Κουβέλλες, η Κρύα Βρύση, οι Λενοσαίοι, η Λεύκα, το Λυκόρεμα, η Μανδηλού (νησίδα), το Μαρμάρι, η Μεγαλόνησος Πεταλιών (νησίδα), η Μεκουνίδα, ο Μελισσώνας, τα Μεσοχώρια, το Μετόχι, ο Μπούρος, οι Μύλοι, τα Νέα Στύρα, το Νιμπορειό, η Παναγία, η Παναγία, το Παραδείσι, η Παραλία Φηγιά, τα Πηδουλαίικα, ο Πλατανιστός, το Πόθι, ο Πολυπόταμος, το Ποτάμι, η Πρινιά, οι Ραπταίοι, το Ριζοβούνι, τα Ρούκλια, οι Στουππαίοι, τα Στύρα, η Σφυριδούπολη, η Σχίζαλη, η Σώτειρα, το Τραγονήσι (νησίδα), οι Τσακαίοι, ο Φηγιάς, τα Χάνια, το Χερσονήσι (νησίδα), και το Χωνί.

Γράψε κι εσύ για τον Αντιά

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τον Αντιά και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Αντιάς

ΒΑΓΓΕΛΗΣ, admin

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό