Αυλώνας

Αυλώνας - Χάρτης

η Αυλώνα, "Καραμούσταφα" (παλαιά ονομασία)

Ο Αυλώνας (Τοπική Κοινότητα Αυλώνος - Δημοτική Ενότητα ΑΥΛΩΝΟΣ), ανήκει στον δήμο ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Αυλών”. Έδρα του δήμου είναι η Κυπαρισσία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Αυλώνας ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αυλώνος, του πρώην Δήμου ΑΥΛΩΝΟΣ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Ο Αυλώνας έχει υψόμετρο 589 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,3613288644 και γεωγραφικό μήκος 21,7991915143. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον Αυλώνα θα βρείτε εδώ.

Αντί για τον Αυλώνα ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, μήπως ψάχνετε για:

τον Αύλωνα ΛΕΣΒΟΥ του τοπ. διαμ. Μεσαγρού ή τον Αυλώνα ΑΧΑΪΑΣ του τοπ. διαμ. Καλαβρύτων;

Φωτογραφίες επισκεπτών για τον Αυλώνα

  • Πλατεία Αυλώνα
  • Αυλώνα Μεσσηνίας, άποψη του χωριού από το γήπεδο
  • Άγιος Γεώργιος, πλατεία Αυλώνα
  • Το γήπεδο της Αυλώνας και το αγροτικό ιατρείο
  • Ο Άγιος Γεώργιας Αυλώνας
  • Άποψη του χωριού Αυλώνας
  • Άποψη του χωριού Αυλώνας
  • Άποψη του χωριού Αυλώνας
  • Άποψη του χωριού Αυλώνας
  • Πηγάδι στην Αυλώνα

Οι χρήστες έγραψαν για τον Αυλώνα:

Ο Αυλώνας ή και η Αυλώνα όπως ονομάζεται σήμερα από τους ντόπιους, είναι χωριό του Δήμου Τριφυλίας της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δυο λόφους των Νομίων Ορέων, 20 χλμ βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας σε υψόμετρο 589 μ.

Η ιστορία του αρχίζει από το 1500 -1600 μ.χ. περίπου με το όνομα Καραμούσταφα. Ήταν έδρα του Τούρκου αγά Καρα-Μουσταφά, από τον οποίο πήρε το όνομα. Το 1922 μετονομάστηκε σε Αυλώνα. Έτσι 100 χρόνια αργότερα μετά το 1821 το χωριό πήρε Ελληνικό όνομα και μάλιστα το αρχικό του αρχαίο όνομα ΑΥΛΩΝ.

Το χωριό είναι το κέντρο εξορμήσεων στη γύρω περιοχή και στη Νέδα το θυληκό ποτάμι της Πελοποννήσου με τους γνωστούς καταρράκτες της. Επίσης στην Αυλώνα λειτουργούν παραδοσιακά καφεναδάκια αλλά και ταβέρνες με ντόπια φαγητό και κρασί.

Ενα μικρό ορεινό χωριό που όσο πλησιάζεις τα σύννεφα απομακρύνονται κι αυτό μεγαλώνει την αγκαλιά του να σε υποδεχτεί. Σε μια φιλόξενη από πέτρα πλατεία που αν είσαι τυχερός θα πιείς τον ωραιότερο ελληνικό καφέ της ζωής σου..!

Σύνδεσμοι (links) επισκεπτών για τον Αυλώνα

Γενικές πληροφορίες για τον Αυλώνα

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Περιφέρεια: 
Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δήμος: 
ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Δημοτική Ενότητα: 
ΑΥΛΩΝΟΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Αυλώνος
Επίσημη Ονομασία: 
ο Αυλών
Έδρα Δήμου: 
Κυπαρισσία
Υψόμετρο: 
589
Κωδικός Οικισμού: 
4406030301
Γεωγραφικό Μήκος: 
21.7991915143
Γεωγραφικό Πλάτος : 
37.3613288644
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Πελοπόννησος
Νομός: 
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΑΥΛΩΝΟΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Αυλώνος

Αυλώνας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Πελοπόννησος. Θέση στο χάρτη.

Στην Τοπική Κοινότητα Αυλώνος, ανήκουν και οι οικισμοί:

το Πανόραμα και η Πτέρη.

Στον ίδιο δήμο (ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ), ανήκουν:

η Αγαλιανή, η Αγία Κυριακή, ο Αγιαννάκης, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγριλος, ο Αετός, το Αλιμάκι, το Άνυδρο, το Άνω Καλό Νερό, οι Αρμενιοί, το Αρτίκιο, η Βάλτα, η Βανάδα, ο Βατιάς, η Βλασσάδα, το Βουνάκι, το Βρομονέρι, οι Βρύσες, οι Βρύσες, οι Γαργαλιάνοι, το Γλυκορρίζι, ο Δάρας, η Ελαία, το Εξοχικό, ο Κάκκαβας, η Καλίτσαινα, το Καλό Νερό, το Καλογερέσι, το Καμάρι, ο Κάναλος, το Καρβούνι, οι Καρυές, η Κεφαλόβρυση, το Κλώνι, το Κοπανάκι, το Κουντρί, το Κρυονέρι, η Κυπαρισσία, ο Λαγκουβάρδος, το Λαντζουνάτο, τα Λεμπεστενά, η Λεύκη, το Λιμενάρι, το Λυκουδέσι, η Μάλη, η Μαραθόπολη, το Μάρμαρο, το Μεμί, το Μερολίθι, το Μοναστήρι, το Μουζάκι, η Μουριατάδα, οι Μπλεμενιάνοι, οι Μύλοι, το Μύρο, η Νέα Αγριλιά, ο Ξηρόκαμπος, η Παλιά Βρύση, η Παλιοβλασσάδα, το Πανόραμα, το Περδικονέρι, τα Πηγάδια, τα Πηγαδούλια, τα Πλατάνια, η Πλάτη, η Πολυθέα, ο Πρόδρομος, η Πρώτη (νησίδα), η Πτέρη, ο Πύργος, το Ραπτόπουλο, οι Ράχες, το Ριζοχώρι, τα Ρίκια, η Ροδιά, το Ρουζάκι, ο Σελλάς, το Σιδηρόκαστρο, το Σιτοχώρι, η Σπηλιά, η Στάση Σιδηροκάστρου, το Στασιό, το Στόμιο, η Τερψιθέα, η Τραγάνα, η Τριπύλα, τα Τσερτσαίικα, η Φαρακλάδα, τα Φιλιατρά, η Φλόκα, η Φόνισσα, το Χαλαζόνι, η Χοχλαστή, και η Χριστιανούπολη.

Γράψε κι εσύ για τον Αυλώνα

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τον Αυλώνα και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Αυλώνας

buk.gr, admin

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό