Κάτω Παλαιοκκλήσι

Κάτω Παλαιοκκλήσι - Χάρτης

Το Κάτω Παλαιοκκλήσι (Τοπική Κοινότητα Παλαιοκκλησίου - Δημοτική Ενότητα ΦΙΛΙΑΤΩΝ), ανήκει στον δήμο ΦΙΛΙΑΤΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Κάτω Παλαιοκκλήσιον”. Έδρα του δήμου είναι οι Φιλιάτες και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Κάτω Παλαιοκκλήσι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Παλαιοκκλησίου, του πρώην Δήμου ΦΙΛΙΑΤΩΝ του Νομού ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.

Το Κάτω Παλαιοκκλήσι έχει υψόμετρο 279 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5719713363 και γεωγραφικό μήκος 20,4269781941. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Κάτω Παλαιοκκλήσι θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες επισκεπτών για το Κάτω Παλαιοκκλήσι

  • Παλαιοκκλησι Φιλιατων Θεσπρωτιας
  • Η Εκκλησια βρίσκεται ανεκαθεν στην ιδια θέση.
  • η εκκλησια και το Σχολειου του χωριου μας
  • Ανατολικη αποψη του Παλαιοκκλησιου
  • Δυτικη αποψη του Παλαιοκκλησιου
  • Παλαιοκκλησι
  • Αποψη του Παλαιοκκλησιου απο το βουνο
  • Παλαιοκκλησι
  • Παλαιοκκλήσι

Οι χρήστες έγραψαν για το Κάτω Παλαιοκκλήσι:

ΠΕΤΡΩΔΑ - ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΓΚΟΥΡΤΖΑΣ - ΚΑΤΩ ΠΑΛΑΙΟΚΚΛΗΣΙ

Το 1346 ο Σερβος Τσαρος  Στέφανος Η΄Δουσάν , κατέλαβε την Αλβανια και έδωσε.

1. Τα Γιαννενα στον Πριαλούπα και

2. Στον Συμεών η Σινισιάν έδωσε την Αλβανικην Δεσποτειαν...

Το 1356 πέθανε ο Στεφανος -διαδοχος Ουραχης ο Ε΄, ανειψιός του Στέφανου που πολέμησε μαζι με το Νικηφόρο και μοιραστηκαν την περιοχη..Οταν ο Νικηφόρος  σκοτώθηκε στον Αχελώο ο Συμεών ανεθεσε  στη γυναικα του Θωμαή τη Διοίκηση Αιτωλιας-Αρτας και Ιωαννινων κι αυτη την παραχωρησε  στο Δεσπότη Θωμα.............

Στα 1361  εξεδοθη το Χρυσοβουλον του Δεσπότου  Συμεών Παλαιολόγου  του Σερβου ( εκδιδομενον το 1361 ενδιαφερον την χώραν  των Ιωαννινων εν μέρει )

..........................επειδή ψήφω Θεού επέστη εμπρησμός  τη θεοσώστω πόλι Αρτης  και τα ωραια αυτης φευ κατεφαγε και κατεφλεξε και κατέφθειρεν αυτών, πάντα οσα κατειχεν ανεκαθεν χαρτία και δικαιώματα , δια τουτο ανέφερεν  ο περιπόθητος και γλυκύτατος  πατηρ και συν τεκνος  της βασιλείας  μου μεγας Κοντόσταυλος , Κυριος Ιωάννης Τσαφας Ουρσίνος , Δούκας , ως ινα πορισηται και ανακτηθεη δια Χρυσβούλου αυτης προσταγματος  εις επανάληψιν των φθαρέντων  αυτου Χρυσοβούλων  και διακιωμάτων , άτινα ειχεν ανέκαθεν  και εξ αυτών των Αγιων Βασιλέων  και Δεσποτών  εκεινων. αυθεντών και προγόνων  της Βασιλειας μου ήγουν  το ΚΑΣΤΡΟΝ ΤΟΥΣ ΤΩΓΟΥΣ  μετα πάσης της νομης  και περιοχής αυτού, ήτοι απο την άκραν του Μαυροβουνίου και το Μαυροβούνιον απέσω , ερχόμενον εις την ΑΜΠΡΑΝ  και εις το ΚΑΡΥΔΑΚΙ  και εις το ΕΖΟΜΕΝΟΝ και εις το ΦΑΝΟΥΤΟΝ, ακουμβίζονται εις την ΕΜΠΕΡΙΝΗΝ  και εις της ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ,και εις τα ΤΡΙΝΟΒΛΑΝΑ και τη ν ΖΩΡΙΣΤΑΝ και εις το ΣΕΙΣΤΡΟΥΝΙ και εις τον ΚΑΚΟΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ  και εις το ΓΛΥΚΥ, και τον ποταμόν  και εις το ΜΑΡΜΑΡΙ, και εις την θάλασσαν απέσω μετα των κτημάτων πάντων και δικαίων  και προνομιων της αυτης περιοχης, επικρατησεως , και χώρας,, και συνόρων του αυτου τόπου, καθώς εδόθη ταύτα συνορολογημενον προς αυτον δια Χρυσοβούλου , παρα του αοιδίμου  και μακαρίου  αυθέντου και αδελφού του Βασιλέως  εκείνου κυριου Στεφάνου, αλλα δη και το όσον κατεχει  εντός και εκτός της ΑΡΤΗΣ  μεχρι του νυν ωσαυτως  ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΜΑΥΡΑΝ  μετα της ΛΕΥΚΑΔΟΣ, την ΠΕΡΑΤΙΑΝ  εν τω θέματι ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ μετα του ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ  και των ΖΑΒΕΡΔΩΝ.

 Ωσαυτως εν τω θεματι των Ιωαννινων  χωρια τα ΣΟΥΔΕΝΑ τα άνω και τα κάτω συν το ΤΣΕΡΒΑΡΙΝ και των ΝΕΓΚΑΡΑΔΩΝ  ( χωρ,Κουρέντων) και τον ΜΑΝΙΑΚΙΝ , ΤΟΝ ΡΙΖΟΝ , την ΓΛΙΝΑΝ ( χωρ,Κονιτσης )συν τη της ΒΕΛΙΤΖΙΑΣ ( Βελίτσα ισως η Βείτζα του Ζαγοριου 0 συν την των ΤΣΟΝΟΒΑΛΣΕΝΑΔΩΝ .΄Ετι και εν τω θέματι  της Βαγενετιας  χωριον την ΣΕΛΙΑΝΗΝ ( Σέλιανη Παραμυθιάς ) τους ΚΟΡΤΟΥΣ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ , το ΔΟΧΩΡΙΟΝ , τους ΒΑΡΙΑΔΑΣ ( χωρ. της Τσαρκοβιστας ) συν τη του ΒΟΥΔΕΣΙ, τον ΣΤΥΛΟΝ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΟΥ μετα του Μαυροποταμού , τον ΠΡΙΝΕΑ συν τη του ΚΑΚΟΥ ΠΗΛΟΥ  και της ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ τους ΔΟΛΙΑΝΟΥΣ ( Δολιανη Φιλιατων) , τους ΠΕΤΖΙΟΥΣ (Πιτζιοι, πλησιον της Δολιανης=Πιτσαρι=Αετός) καθώς δέδωκε αυτους  προίκα προς τον γαμπρόν αυτου  τον πρωτοσπαθαριον , και τον Σωτήρα ( επαρχον Αργυροκάστρου) και την ΚΙΣΤΕΡΝΑΝ και την ΑΡΛΙΣΚΑΝ και την ΝΙΣΤΑ Ν (Νιστα, η παραλιος θεσις οπου η Πλαταρια  εν τη επαρχια Μαργαριτιου ) τη ν ΚΩΣΟΒΑΝ και την ΠΕΤΡΩΔΑΝ ( ΠΕΤΡΩΔΑ = χωριο των Φιλιατων  μετονομασθέν  υπο των Τσαμηδων ΓΟΥΡΤΖΑ=ΠΕΤΡΩΔΑ)....την  ΣΦΙΝΑΝ  ΣΥΝ ΤΗ..........

Η ΠΕΤΡΩΔΑ  ειναι σημερα το ΠΑΛΑΙΟΚΚΛΗΣΙ ( Ανω και Κάτω Παλιοκκλησι Φιλιατων Θεσπρωτιας ).....

Γενικές πληροφορίες για το Κάτω Παλαιοκκλήσι

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας
Περιφέρεια: 
Ηπείρου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Δήμος: 
ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Δημοτική Ενότητα: 
ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Παλαιοκκλησίου
Επίσημη Ονομασία: 
το Κάτω Παλαιοκκλήσιον
Έδρα Δήμου: 
Φιλιάτες
Υψόμετρο: 
279
Κωδικός Οικισμού: 
2003012902
Γεωγραφικό Μήκος: 
20.4269781941
Γεωγραφικό Πλάτος : 
39.5719713363
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Ήπειρος
Νομός: 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Παλαιοκκλησίου

Κάτω Παλαιοκκλήσι ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, Ήπειρος. Θέση στο χάρτη.

Στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοκκλησίου, ανήκουν και οι οικισμοί:

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΦΙΛΙΑΤΩΝ), ανήκουν:

η Αγία Βαρβάρα, η Αγία Μαρίνα, οι Άγιοι Πάντες, ο Άγιος Αρσένιος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Αετός, ο Αμπελώνας, το Αναβρυτό, το Άνω Παλαιοκκλήσι, η Αχλαδιά, τα Αχούρια Μαλουνίου, το Βαβούρι, τα Βελεντζινά Μαλουνίου, η Βρυσέλλα, η Βρυσούλα, το Γαρδίκι, το Γιρομέρι, η Γολά, η Δάφνη, ο Δονάτος, η Ελαία, η Καλλιθέα, η Καμίτσανη, το Κάτω Ξέχωρο, η Κεραμίτσα, το Κερασοχώρι, το Κεφαλοχώρι, η Κοκκινιά, το Κοκκινολιθάρι, τα Κοσσυβάτικα, το Κουρεμάδι, το Κρυονέρι, το Κυπάρισσο, η Κώτσικα, η Λεπτοκαρυά, η Λια, η Λίστα, το Μαλούνι, το Μαυρονέρι, η Μέλισσα, η Μηλιά, το Νεροχώρι, το Ξέχωρο, το Παλαιοχώρι (του Δ.Δ. Αγίων Πάντων), το Παλαιοχώρι (του Δ.Δ. Παλαιοχωρίου), ο Παλαμπάς, το Πέραμα, τα Πηγαδούλια, το Πλαίσιο, ο Πλάτανος, η Ποταμιά, η Ραβενή, το Ριζό, η Ροδοστίβα, η Σίδερη, η Σίταινα, τα Σοκολακάτικα, το Τρικόρυφο, ο Τσαμαντάς, τα Τσατσουλαίικα, η Φανερωμένη, οι Φιλιάτες, το Φοινίκι, το Φράγμα Καλαμά, η Χαραυγή, και ο Χλομός.

Στον ίδιο δήμο (ΦΙΛΙΑΤΩΝ), ανήκουν:

η Αγία Βαρβάρα, η Αγία Μαρίνα, οι Άγιοι Πάντες, ο Άγιος Αρσένιος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Αετός, ο Αμπελώνας, το Αναβρυτό, το Άνω Παλαιοκκλήσι, το Ασπροκκλήσι, η Αχλαδιά, τα Αχούρια Μαλουνίου, το Βαβούρι, τα Βελεντζινά Μαλουνίου, η Βρυσέλλα, η Βρυσούλα, το Γαρδίκι, το Γιρομέρι, η Γολά, η Δάφνη, ο Δονάτος, η Ελαία, η Καλλιθέα, η Καμίτσανη, το Κάτω Ξέχωρο, η Κεραμίτσα, το Κερασοχώρι, η Κεστρίνη, το Κεφαλοχώρι, η Κοκκινιά, το Κοκκινολιθάρι, τα Κοσσυβάτικα, το Κουρεμάδι, το Κρυονέρι, το Κυπάρισσο, η Κώτσικα, η Λεπτοκαρυά, η Λια, η Λίστα, το Μαλούνι, το Μαυρονέρι, η Μέλισσα, η Μηλιά, το Νεροχώρι, το Ξέχωρο, το Παλαιοχώρι (του Δ.Δ. Αγίων Πάντων), το Παλαιοχώρι (του Δ.Δ. Παλαιοχωρίου), ο Παλαμπάς, το Πέραμα, τα Πηγαδούλια, το Πλαίσιο, ο Πλάτανος, η Ποταμιά, η Ραβενή, το Ράγι, το Ριζό, η Ροδοστίβα, η Σαγιάδα, η Σίδερη, η Σίταινα, ο Σμέρτος, τα Σοκολακάτικα, το Τρικόρυφο, ο Τσαμαντάς, τα Τσατσουλαίικα, η Φανερωμένη, οι Φιλιάτες, το Φοινίκι, το Φράγμα Καλαμά, η Χαραυγή, και ο Χλομός.

Γράψε κι εσύ για το Κάτω Παλαιοκκλήσι

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για το Κάτω Παλαιοκκλήσι και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Κάτω Παλαιοκκλήσι

nikiforos_tsatsis

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό