Μεγάρχη
Μεγάρχη - Χάρτης
Η Μεγάρχη (Τοπική Κοινότητα Μεγάρχης - Δημοτική Ενότητα ΠΕΤΑ), ανήκει στον δήμο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Μεγάρχη”. Έδρα του δήμου είναι το Πέτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μεγάρχη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μεγάρχης, του πρώην Δήμου ΠΕΤΑ του Νομού ΑΡΤΗΣ.
Η Μεγάρχη έχει υψόμετρο 112 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,1355667668 και γεωγραφικό μήκος 21,0693247433. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Μεγάρχη θα βρείτε εδώ.
Αντί για τη Μεγάρχη ΑΡΤΑΣ, μήπως ψάχνετε για:
Φωτογραφίες επισκεπτών για τη Μεγάρχη
-
Κεραυνός Μεγάρχης Άρτας Ορθιοι από αριστερά : Ο Γραμματικός του χωριού Σπύρος Δήμος σε θέση προέδρου , τερματοφύλακας Πανής Ιωάννης, μετά παπά-Λάμπρος Χριστοπάνος , Βαγγέλης Δήμος, Βαγγέλης Χριστοπάνος, Γιώργος Καραδήμας, Σπύρος Ντασκαγιάννης, Γιώργος Τσώλης Καθιστοί :Λάμπρος Ντασκαγιάννης, Χρήστος Καγιάννης, Λάμπρος Βαγγέλης, Στέλιος Μάλλιος, Χρήστος Δήμος και παπά-Χρήστος. Χριστοπάνος!
Οι χρήστες έγραψαν για τη Μεγάρχη:
Η Μεγάρχη είναι ένα χωριό του Δήμου Νικολάου Σκουφά με 271 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και απέχει περίπου 11 χλμ. από την πόλη της Άρτας..
Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, η Μεγάρχη υπήρξε μέχρι το τέλος του 2010, δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Πέτα με έδρα το Πέτα. Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, η Μεγάρχη εντάχθηκε στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.
Η πρώτη πηγή που μας γνωστοποιεί την ύπαρξη του χωριού είναι τα αρχεία της Βενετίας, στα οποία μας γίνεται γνωστό ότι το έτος 1697, η Μεγάρχη μαζί με πολλά άλλα χωριά της Άρτας, κατέβαλαν φόρο στην Βενετική διοίκηση με αντάλλαγμα την προστασία από τις επιδρομές των πειρατών.
.Ο Παναγιώτης Αραβαντινός στο έργο του «Χρονογραφία της Ηπείρου» μας ενημερώνει ότι, με βάση τον κατάλογο της απογραφής του 1845, η Μεγάρχη, από πλευρά ιδιοκτησίας, υπήρξε ιδιόκτητο χωριό και κατοικούσαν σε αυτή 23 χριστιανικές οικογένειες.
Αναφορά στο χωριό κάνει και ο Ιφικράτης Κοκκίδης στο έργο του «Οδοιπορικά Ηπείρου και Θεσσαλίας» που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Στρατιωτικών (Αθήνα 1880) και μας δίνει την πληροφορία ότι στο χωριό κατοικούσαν περίπου 100 άνθρωποι. Ο Ι. Κοκκίδης μας ενημερώνει ότι η επαρχία Άρτας χωριζόταν σε 2 περιοχές: την περιοχή Άρτας και την περιοχή Πρεβέζης. Η περιοχή της Άρτας χωριζόταν με τη σειρά της σε 7 τμήματα: τμήμα Ποταμιάς, τμήμα Βρύσεως, τμήμα Ραδοβυζίου, τμήμα Τζουμέρκων, τμήμα Κάμπου, τμήμα Καρβασαρά και τμήμα Λάκκας. Η Μεγάρχη αποτελούσε μέρος του τμήματος Βρύσεως.
Στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» (εκδ.1884) του Σεραφείμ Ξενόπουλου, μητροπολίτη Άρτας, γίνεται αναφορά στη Μεγάρχη. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, την εποχή της επίσκεψης του Μητροπολίτη Άρτας, στο χωριό διέμεναν περίπου 15 οικογένειες. Οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στο ναό του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής. Ο Μητροπολίτης Άρτας αναφέρει επίσης ότι στη Μεγάρχη υπήρχε γραμματοδιδασκαλείο και φοιτούσαν σε αυτό περίπου 20 μαθητές. Ο Ξενόπουλος μας πληροφορεί ότι το χωριό παρήγαγε εξαιρετικής ποιότητας καπνά.
Η οριστική απελευθέρωση της Μεγάρχης έλαβε χώρα το 1881, όπου ορίστηκε ως σύνορο του Ελληνικού κράτους, ο ποταμός Άραχθος!
Σύνδεσμοι (links) επισκεπτών για τη Μεγάρχη
Γενικές πληροφορίες για τη Μεγάρχη
Μεγάρχη ΑΡΤΗΣ, Ήπειρος. Θέση στο χάρτη.
Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΠΕΤΑ), ανήκουν:
Στον ίδιο δήμο (ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ), ανήκουν:
Γράψε κι εσύ για τη Μεγάρχη
Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τη Μεγάρχη και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!
Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Μεγάρχη
Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας
Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό
Αναζήτηση προσώπων, επισημάνσεις, συζητήσεις