Νεοχωράκι

Νεοχωράκι - Χάρτης

Το Νεοχωράκι (Δημοτική Κοινότητα Πέτα - Δημοτική Ενότητα ΠΕΤΑ), ανήκει στον δήμο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Νεοχωράκιον”. Έδρα του δήμου είναι το Πέτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Νεοχωράκι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πέτα, του πρώην Δήμου ΠΕΤΑ του Νομού ΑΡΤΗΣ.

Το Νεοχωράκι έχει υψόμετρο 104 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,1389503874 και γεωγραφικό μήκος 21,0472898767. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Νεοχωράκι θα βρείτε εδώ.

Αντί για το Νεοχωράκι ΑΡΤΑΣ, μήπως ψάχνετε για:

το Νεοχωράκι ΒΟΙΩΤΙΑΣ του τοπ. διαμ. Νεοχωρακίου, το Νεοχωράκι ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ του τοπ. διαμ. Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδος, το Νεοχωράκι ΚΕΡΚΥΡΑΣ του τοπ. διαμ. Αργυράδων, το Νεοχωράκι ΦΛΩΡΙΝΑΣ του τοπ. διαμ. Νεοχωρακίου, το Νεοχωράκι ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ του τοπ. διαμ. Νέας Γωνιάς ή το Νεοχωράκι ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ του τοπ. διαμ. Αλμυρού;

Φωτογραφίες επισκεπτών για το Νεοχωράκι

  • Νεοχωράκι Άρτας
  • Νεοχωράκι Άρτας
  • Επίσκεψη του Δημάρχου στο Νεοχωράκι Άρτας
  • Άγιος Γεώργιος-Νεοχωράκι Άρτας

Οι χρήστες έγραψαν για το Νεοχωράκι:

Το Νεοχωράκι είναι ένα χωριό του Δήμου Νικολάου Σκουφά με 97 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και απέχει περίπου 7 χλμ. από την πόλη της Άρτας.[1].

Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, το Νεοχωράκι υπήρξε μέχρι το τέλος του 2010, δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Πέτα με έδρα το Πέτα. Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, το Νεοχωράκι εντάχθηκε στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Αναφορά στο χωριό κάνει ο Ιφικράτης Κοκκίδης στο έργο του «Οδοιπορικά Ηπείρου και Θεσσαλίας» που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Στρατιωτικών (Αθήνα 1880) και μας δίνει την πληροφορία ότι στο χωριό κατοικούσαν περίπου 60 άνθρωποι. Ο Ι. Κοκκίδης μας ενημερώνει ότι η επαρχία Άρτας χωριζόταν σε 2 περιοχές: την περιοχή Άρτας και την περιοχή Πρεβέζης. Η περιοχή της Άρτας χωριζόταν με τη σειρά της σε 7 τμήματα: τμήμα Ποταμιάς, τμήμα Βρύσεως, τμήμα Ραδοβυζίου, τμήμα Τζουμέρκων, τμήμα Κάμπου, τμήμα Καρβασαρά και τμήμα Λάκκας. Το Νεοχωράκι αποτελούσε μέρος του τμήματος Βρύσεως.[2]

 

Στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» (εκδ.1884) του Σεραφείμ Ξενόπουλου, μητροπολίτη Άρτας, γίνεται αναφορά στο Νεοχωράκι. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, την εποχή της επίσκεψης του Μητροπολίτη Άρτας, στο χωριό διέμεναν περίπου 30 οικογένεις. Κοντά στο χωριό, στη θέση Βάρκα υπήρχαν ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου. Ο Ξενόπουλος κάνει αναφορά και στον σημαντικό βυζαντινό ναό της Παναγιάς του Μπρυώνη. Κοντά στο χωριό υπήρχαν ερείπια ένος παλαιού οικισμού που οι κάτοικοι ονόμαζαν Τσιανοχώρι ενώ σε μικρή απόσταση από τη συγκεκριμένη τοποθεσία υπήρχαν δύο ερειπωμένα χωριά, το Καραμούτζου όπου υπήρχε κατεδαφισμένος ναός του Αγίου Βλασσίου και το χωριό Τόσκες όπου υπήρχε κατεδαφισμένος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα. Η θέση στην οποία βρισκόταν ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα, ονομαζόταν Καστρί εξαιτίας της ύπαρξης παλαιού φρουρίου και ο χείμαρρος που διέτρεχε το Καστρί ονομάζονταν Καστρολάγγαδο. Σε μικρή απόσταση από το Νεοχωράκι υπήρχε και το ερειπωμένο χωριό Ματεσιό και ένας κατεδαφισμένος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο. Ο Μητροπολίτης Άρτας αναφέρει επίσης ότι στο Νεοχωράκι υπήρχε γραμματοδιδασκαλείο και φοιτούσαν σε αυτό περίπου 15 μαθητές.[3]

Η οριστική απελευθέρωση του Νεοχωρακίου έλαβε χώρα το 1881, όπου ορίστηκε ως σύνορο του Ελληνικού κράτους, ο ποταμός Άραχθος

 

Γενικές πληροφορίες για το Νεοχωράκι

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας
Περιφέρεια: 
Ηπείρου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΑΡΤΑΣ
Δήμος: 
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ
Δημοτική Ενότητα: 
ΠΕΤΑ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Δημοτική Κοινότητα Πέτα
Επίσημη Ονομασία: 
το Νεοχωράκιον
Έδρα Δήμου: 
Πέτα
Υψόμετρο: 
104
Κωδικός Οικισμού: 
1904010106
Γεωγραφικό Μήκος: 
21.0472898767
Γεωγραφικό Πλάτος : 
39.1389503874
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Ήπειρος
Νομός: 
ΑΡΤΗΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΠΕΤΑ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Πέτα

Νεοχωράκι ΑΡΤΗΣ, Ήπειρος. Θέση στο χάρτη.

Στην Δημοτική Κοινότητα Πέτα, ανήκουν και οι οικισμοί:

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΠΕΤΑ), ανήκουν:

Γράψε κι εσύ για το Νεοχωράκι

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για το Νεοχωράκι και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Νεοχωράκι

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό