Λιθοβούνια

Λιθοβούνια - Χάρτης

Τα Λιθοβούνια (Τοπική Κοινότητα Λιθοβουνίων - Δημοτική Ενότητα ΤΕΓΕΑΣ), ανήκουν στον δήμο ΤΡΙΠΟΛΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΚΑΔΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “τα Λιθοβούνια”. Έδρα του δήμου είναι η Τρίπολη και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, τα Λιθοβούνια ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Λιθοβουνίων, του πρώην Δήμου ΤΕΓΕΑΣ του Νομού ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

Τα Λιθοβούνια έχουν υψόμετρο 676 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,4730569897 και γεωγραφικό μήκος 22,462149708. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στα Λιθοβούνια θα βρείτε εδώ.

Το χωριό Λιθοβούνια βρίσκεται στον κάμπο της Τεγέας, κοντά στα χωριά Στάδιο και Στενό, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Τρίπολη. Στην απογραφή του 2001 καταγράφηκαν 133 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και καλλιεργούν κυρίως πατάτες και σκόρδα.
Αξιοθέατα του χωριού είναι η πλατεία, όπου την πρώτη Κυριακή κάθε Ιουλίου διοργανώνεται η γιορτή του σκόρδου, ο ναός Αγίου Γεωργίου, χτισμένος το 1860 και το ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, που γιορτάζει κάθε Παρασκευή του Πάσχα.
Το πρώην κοινοτικό γραφείο, σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες του γιατρού που επισκέπτεται το χωριό, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι και το πρώην δημοτικό σχολείο που είναι πλήρως ανακαινισμένο.

Οι χρήστες έγραψαν για τα Λιθοβούνια:

Το χωριό Λιθοβούνια βρίσκεται στο βόρειοανατολικό άκρο του Τεγεατικού κάμπου, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Στάδιο. Στην αποφραφή του 2001 είχε 133 μονίμους κατοίκους, που ασχολούνται κύρια με τη γεωργία, καλλιεργώντας πατάτες και σκόρδα. Την πρώτη Κυριακή κάθε Ιουλίου διοργανώνεται η γιορτή του σκόρδου. Αξιοθέατο του χωριού είναι 0 ενοριακός ναός Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1860. Στον περίβολο του ναού συναντάμε το πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού και το κοιμητήριο. Το πρώην κοινοτικό γραφείο εξυπηρετεί τις ανάγκες του γιατρού που επισκέπτεται το χωριό.

Γενικές πληροφορίες για τα Λιθοβούνια

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Περιφέρεια: 
Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Δήμος: 
ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Δημοτική Ενότητα: 
ΤΕΓΕΑΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Λιθοβουνίων
Επίσημη Ονομασία: 
τα Λιθοβούνια
Έδρα Δήμου: 
Τρίπολη
Υψόμετρο: 
676
Κωδικός Οικισμού: 
4001070901
Γεωγραφικό Μήκος: 
22.4621497080
Γεωγραφικό Πλάτος : 
37.4730569897
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Πελοπόννησος
Νομός: 
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΤΕΓΕΑΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Λιθοβουνίων

Λιθοβούνια ΑΡΚΑΔΙΑΣ, Πελοπόννησος. Θέση στο χάρτη.

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΤΕΓΕΑΣ), ανήκουν:

Στον ίδιο δήμο (ΤΡΙΠΟΛΗΣ), ανήκουν:

η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Σώστης, τα Αγιωργίτικα, η Αγριακόνα, το Αθήναιο, η Άκρα, η Αλέα, το Αλεποχώρι, η Αλωνίσταινα, το Αμπελάκι, οι Αραχαμίτες, το Αρτεμίσιο, η Ασέα, το Αχούρι, το Βαλτέτσι, η Βλαχέρνα, η Βλαχοκερασιά, το Βουνό, τα Βούρβουρα, ο Βουτούχος, η Γαρέα, τα Γιοκαραίικα, η Δαβιά, ο Δάρας, η Δάφνη, το Δεμίρι, το Διακόπιο, ο Δόριζας, το Ελαιοχώρι, η Επισκοπή, το Εύανδρο, το Ζευγολατειό, ο Θάνας, οι Καλτεζές, το Καμάρι, ο Κάνδαλος, η Κανδήλα, ο Καρδαράς, η Κάτω Ασέα, η Κάτω Δαβιά, ο Κάψας, η Κερασιά, η Κερασίτσα, ο Κεραστάρης, οι Κολλίνες, τα Κουβέλια, η Κώμη, η Λαγκάδα, το Λεβίδι, ο Λιανός, η Λίμνη, ο Λουκάς, η Μαγούλα, το Μαίναλο, η Μάκρη, ο Μάναρης, η Μανθυρέα, ο Μανιάτης, τα Μανταίικα, η Μαρμαριά, το Μαυρίκι, ο Μαυρογιάννης, το Μερκοβούνι, η Μηλέα, η Μηλιά, η Μηλιά Τριπόλεως, η Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών, η Μονή Βαρσών, η Μονή Γοργοεπηκόου, η Μονή Επάνω Χρέπας, η Μονή Κανδήλας, τα Μπουζαναίικα, ο Νέος Καρδαράς, το Νεοχώρι, η Νεστάνη, ο Ορχομενός, ο Παλαιόπυργος, η Παλαιοχούνη, το Παλλάντιο, η Παναγίτσα, ο Πάπαρης, το Παρθένι, το Παρόρι, το Πέλαγος, το Περθώρι, ο Περπατάρης, τα Πηγαδάκια, η Πιάνα, ο Πικέρνης, οι Ρίζες, το Ροεινό, ο Ρούσσης, ο Σάγκας, το Σανατόριο Μάκρης, η Σιλίμνα, οι Σιμιάδες, η Σκοπή, το Στάδιο, το Στενό, ο Στρίγκος, ο Τζίβας, η Τρίπολη, ο Τσελεπάκος, τα Χάνια, το Χρυσοβίτσι, η Χωτούσσα, και η Ψηλή Βρύση.

Γράψε κι εσύ για τα Λιθοβούνια

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τα Λιθοβούνια και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Λιθοβούνια

admin2

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό