Πόρτες

Πόρτες - Χάρτης

Οι Πόρτες (Τοπική Κοινότητα Πορτών - Δημοτική Ενότητα ΩΛΕΝΙΑΣ), ανήκουν στον δήμο ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΧΑΪΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “αι Πόρται”. Έδρα του δήμου είναι η Κάτω Αχαΐα και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Πόρτες ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Πορτών, του πρώην Δήμου ΩΛΕΝΙΑΣ του Νομού ΑΧΑΪΑΣ.

Οι Πόρτες έχουν υψόμετρο 365 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,9372324765 και γεωγραφικό μήκος 21,5676914508. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στις Πόρτες θα βρείτε εδώ.

Αντί για τις Πόρτες ΑΧΑΪΑΣ, μήπως ψάχνετε για:

τις Πόρτες ΝΗΣΩΝ του τοπ. διαμ. Αιγίνης, τις Πόρτες ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ του τοπ. διαμ. Αγίου Μάμαντος ή τις Πόρτες ΑΡΚΑΔΙΑΣ του τοπ. διαμ. Μελιγούς;

Οι χρήστες έγραψαν για τις Πόρτες:

Οι Πόρτες είναι ένα όμορφο χωριό της Αχαΐας, με πλούσια ιστορία από τον 14ο αιώνα με ερείπια κάστρου να σώζονται μέχρι σήμερα. Βρίσκεται σε μια ημιορεινή περιοχή στις πλαγιές του όρους Σκόλλις, κοντά στα χωριά Σαντομέρι και Βελιτσές από την πλευρά της Αχαΐας και Βάλμη από την Ηλεία, ενώ κοντά είναι και η τεχνητή λίμνη Πηνειού. Οι Πόρτες συναντώνται ιστορικά για πρώτη φορά το 1461. Η κορυφή του όρους Σκόλλις "Πορταϊκό βουνό" έχει πάρει το όνομά της από αυτό το χωριό, ενώ την ονομασία "Πορτοβούνι" φέρει το βουνό της Σκόλλιδος. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Γενικές πληροφορίες για τις Πόρτες

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Περιφέρεια: 
Δυτικής Ελλάδας
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΑΧΑΪΑΣ
Δήμος: 
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
Δημοτική Ενότητα: 
ΩΛΕΝΙΑΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Πορτών
Επίσημη Ονομασία: 
αι Πόρται
Έδρα Δήμου: 
Κάτω Αχαΐα
Υψόμετρο: 
365
Κωδικός Οικισμού: 
3703041101
Γεωγραφικό Μήκος: 
21.5676914508
Γεωγραφικό Πλάτος : 
37.9372324765
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Πελοπόννησος
Νομός: 
ΑΧΑΪΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΩΛΕΝΙΑΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Πορτών

Πόρτες ΑΧΑΪΑΣ, Πελοπόννησος. Θέση στο χάρτη.

Στον ίδιο δήμο (ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ), ανήκουν:

τα Αγιοβλασίτικα, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Στέφανος, το Ακρωτήριο Αράξου, ο Αλισσός, οι Αλυκές, τα Αμπελάκια, η Άνω Αχαΐα, οι Άνω Βελιτσές, τα Άνω Σουδεναίικα, ο Απιδεώνας, οι Απόστολοι, ο Άραξος, η Άρλα, τα Αυγεραίικα, το Αχαϊκό, τα Βεσκουκαίικα, το Βουπράσιο, τα Βραχναίικα, ο Βυθούλκας, τα Γαλαναίϊκα, τα Γερουσαίικα, ο Γιαλός, τα Γιουλαίικα, τα Γκανέικα, το Γομοστό, το Ελαιοχώρι, τα Ζαμπετέικα, τα Ζησιμαίικα, τα Θωμαίικα, η Ιονική Ακτή, το Καγκάδι, το Καλαμάκι, το Καλαμάκι, η Καλόγρια, η Καμενίτσα, ο Κάνδαλος, η Κάπελη, τα Καραίικα, τα Καραμεσιναίικα, το Καρνάρι, η Καρυά, τα Κατσαϊταίικα, ο Κάτω Αλισσός, η Κάτω Αχαΐα, οι Κάτω Βελιτσές, το Κάτω Λιμνοχώρι, το Κάτω Μαζαράκι, τα Κεφαλαίικα, τα Κουνελαίικα, ο Κρίνος, η Κώμη, η Λακκόπετρα, τα Λαμπραίικα, ο Λάπας, ο Λεύκος, το Λιμανάκι, το Λιμνοχώρι, ο Λογοθέτης, τα Λουσικά, τα Μαζαίικα, τα Μανεταίικα, η Ματαράγκα, το Μετόχι, η Μιτόπολη, το Μιχόι, η Μονή Αγίας Μαρίνης Μαρίτσης, η Μονή Αγίου Νικολάου, τα Μπουταίικα, ο Μύρτος, το Νέον Βουπράσιο, το Νεοχώρι, τα Νιφοραίικα, η Παλαιά Περιστέρα, η Παραλία Αλισσού, η Παραλία Καλαμακίου, η Παραλία Κάτω Αχαΐας, η Παραλία Νιφοραιίκων, ο Πέτας, το Πετροχώρι, τα Πηγάδια, η Πίσω Συκιά, το Ποιμενοχώρι, το Πολύλοφο, το Πουρνάρι, ο Προφήτης Ελισσαίος, η Ράχη, ο Ρίολος, τα Σαγαίικα, το Σαντομέρι, τα Σουβαλιωτέικα, τα Σπαλιαραίικα, τα Σπαναίικα, ο Σταθμός, τα Στεναΐτικα, οι Ταξιάρχες, τα Τσακώνικα, τα Τσαμαίικα, η Υψηλή Ράχη, ο Φλόκας, η Φράγκα, οι Φυλακές, η Φώσταινα, το Χαϊκάλι, η Χαραυγή, και τα Ψευτέικα.

Γράψε κι εσύ για τις Πόρτες

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για τις Πόρτες και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Πόρτες

admin2

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό