Ριζό

Ριζό - Χάρτης

Το Ριζό (Τοπική Κοινότητα Ριζού - Δημοτική Ενότητα ΜΟΛΟΣΣΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Ριζόν”. Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Ριζό ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ριζού, του πρώην Δήμου ΜΟΛΟΣΣΩΝ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Το Ριζό έχει υψόμετρο 340 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,7018560668 και γεωγραφικό μήκος 20,5315007317. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Ριζό θα βρείτε εδώ.

Αντί για το Ριζό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, μήπως ψάχνετε για:

το Ριζό ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ του τοπ. διαμ. Ριζού ή το Ριζό ΠΕΛΛΑΣ του τοπ. διαμ. Ρίζου;

Φωτογραφίες επισκεπτών για το Ριζό

 • Η πλατειά και η κεντρική Εκκλησία
 • Βρύση Ιτιά
 • Πέτρινο γεφύρι στον Παρασκιάτη
 • Ένας μικρός καταρράκτης που σχηματίζει μια λιμνούλα
 • Ομορφιές από το ποτάμι
 • Η Εκκλησία των αγίων Αναργύρων
 • Διαδρομές
 • Άγρια ομορφιά
 • Το κοινοτικό κατάστημα με τον ξενώνα
 • Η δυο Λεύκες που δεσπόζουν στο κέντρο του χωριού
 • Ομορφιές από το ποτάμι

Οι χρήστες έγραψαν για το Ριζό:

Η ονομασία του χωριού είναι “ Ριζό ”. Σε ένα συμφωνητικό μεταξύ των κατοίκων και του διδασκάλου το 1893 αναφέρεται « του χωρίου Ριζοῦ » με περισπωμένη στο ῦ.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 διαθέτη 32 μονομιάς κατοίκους

Απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και 50 χιλ από τα Ιωάννινα.
Είναι ένα δασοσκέπαστο χωριό με πέτρινα σπίτια, και παλιές ερειπωμένες κατοικίες. Απέχει από τον ποτάμι Θύαμις ή Καλαμάς 5 χιλ. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η οικόσιτη γεωργία. Τα πρόβατα και τα κατσίκια είναι από τις βασικές ασχολίες αλλά παράλληλα παράγουν και ένα πλήθος από αγνά προϊόντα όπως Τυρί, Γαλοτύρι, Γιαούρτη, Ξινόγαλο, κτλ καθώς και πολλά οικόσιτα προϊόντα όπως Κότες, Κουνέλια, Αυγά, απίθανο αγνό Μέλι. Η έλλειψη καλλιεργειών στην γύρω περιοχή τα καθιστά μοναδικά αφού φυτοφάρμακα, εμβόλια, και άλλα χημικά παρασκευάσματα είναι σχεδόν άγνωστα.
Είναι ιδανικό μέρος το χειμώνα για κυνηγούς (αγριογούρουνο, λαγό, μπεκάτσα, φάσα κ.α)
Η λαξευμένη φύση με τα λιγοστά εναπομείναντα καλντερίμια, τις παραδοσιακές βρύσες, τα ρυάκια, τα κοντινά ποτάμια, δημιουργούν έναν ιδανικό προορισμό για Φυσιολάτρες, Πεζοπόρους, για ελεύθερη Ιππασία (υπάρχει δυνατότητα υπαίθριου περιφραγμένου σταυλισμού), Ιχνηλασία, παρατήρηση Άγριων Ζώων και Πουλιών από δυο εξαιρετικά παρατηρητήρια που διαθέτει.
Διαθέτει ένα σύγχρονο ξενώνα δυο δωματίων για διαμονή 6 ατόμων. Με δυνατότητα πρωινού και διατροφής 
Υπάρχουν ξενώνες και σε διπλανά χωριά (2 χιλ). 
Υπάρχει ακόμα μια βιβλιοθήκη στο σχολειό του χωριού με παλιά βιβλία, γήπεδο μπάσκετ, πινκ πονγκ, και απεριόριστους χώρους για βόλτες.
Και φυσικά στο μοναδικό καφενείο του χωριού όπου είναι το κέντρο του κόσμου για τους ντόπιους με πλήθος μεζέδων, τσίπουρου και καλού κρασιού, αναλύονται τα δρώμενα.

Γενικές πληροφορίες για το Ριζό

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας
Περιφέρεια: 
Ηπείρου
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δήμος: 
ΖΙΤΣΑΣ
Δημοτική Ενότητα: 
ΜΟΛΟΣΣΩΝ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Ρίζου
Επίσημη Ονομασία: 
το Ριζόν
Έδρα Δήμου: 
Ελεούσα
Υψόμετρο: 
340
Κωδικός Οικισμού: 
1805051801
Γεωγραφικό Μήκος: 
20.5315007317
Γεωγραφικό Πλάτος : 
39.7018560668
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Ήπειρος
Νομός: 
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΜΟΛΟΣΣΩΝ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Ριζού

Ριζό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Ήπειρος. Θέση στο χάρτη.

Στον ίδιο δήμο (ΖΙΤΣΑΣ), ανήκουν:

ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Χριστόφορος, η Αετόπετρα, οι Ανάργυροι, η Άνω Λαψίστα, το Ασπρόχωμα, η Ασφάκα, το Βαγενίτι, το Βασιλόπουλο, οι Βατατάδες, ο Βεντερίκος, η Βερενίκη, το Βλαχάτανο, η Βουνοπλαγιά, ο Βουτσαράς, η Βροσίνα, η Βρυσούλα, οι Γαβρισιοί, το Γκρίμποβο, το Γραμμένο, η Γρανίτσα, η Γρανιτσοπούλα, το Δαφνόφυτο, το Δελβινακόπουλο, το Δεσποτικό, το Διχούνι, η Δοβλά, το Εκκλησοχώρι, η Ελεούσα, το Ζάλογγο, η Ζίτσα, η Ζόργιανη, η Ζωοδόχος, το Καλοχώρι, η Καρίτσα, οι Καρυές, το Καστρί, η Κάτω Αετόπετρα, η Κάτω Βερενίκη, το Κάτω Ζάλογγο, η Κάτω Λαψίστα, η Κληματιά, το Κοκκινόχωμα, τα Κούρεντα, η Κουρνορράχη, η Λάλιζα, η Λευκοθέα, η Λιγοψά, το Λίθινο, ο Λοφίσκος, ο Λύγγος, η Λυκοστάνη, το Μέγα Γαρδίκι, το Μελίσσι, το Μικρό Γαρδίκι, το Μικρό Σουλόπουλο, το Νεοχώρι, η Παλαιοχώρα, η Παλιουρή, ο Περάτης, τα Πετράλωνα, η Πετσάλη, το Πετσάλι, το Πολύδωρο, το Πολύλοφο, ο Πρωτόπαππας, το Ραδοβίζι, το Ράικο, το Ροδοτόπι, το Σακελλαρικό, τα Σέλτσανα, το Σουλόπουλο, το Σπήλαιο, η Φτέρη, το Φωτεινό, και η Χίνκα.

Γράψε κι εσύ για το Ριζό

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για το Ριζό και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Ριζό

Vasilis Antoniadis, admin, fanistsiros

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό