Χαβάρι

Χαβάρι - Χάρτης

Το Χαβάρι (Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου - Δημοτική Ενότητα ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ), ανήκει στον δήμο ΉΛΙΔΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΛΕΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Χαβάριον”. Έδρα του δήμου είναι η Αμαλιάδα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Χαβάρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Χαβαρίου, του πρώην Δήμου ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ του Νομού ΗΛΕΙΑΣ.

Το Χαβάρι έχει υψόμετρο 89 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,8459470505 και γεωγραφικό μήκος 21,3841568537. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Χαβάρι θα βρείτε εδώ.

Οι χρήστες έγραψαν για το Χαβάρι:

Το Χάβαρι βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια της Αμαλιάδας και σε υψόμετρο 100 μέτρων. Είναι ένα από τα κεντρικά χωριά, κοντά στην Αμαλιάδα. Η καταγωγή των κατοίκων είναι από τη Γορτυνία, που έφτασαν εδώ ως κτηνοτρόφοι και πρωτοκατοικήθηκε τον 19ο αιώνα. Η ονομασία Χάβαρι προέρχεται πιθανόν από το επώνυμο «Χάβαρης», κάποιου που ζούσε εκεί παλιότερα. Το 1909 το χωριό καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 κάτοικοι και πολλοί να τραυματιστούν. Το σημερινό χωριό έχει χτιστεί λίγο νοτιότερα, με τον παλιό οικισμό να ονομάζεται Παλιοχάβαρι η Παλιοχώρι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Γενικές πληροφορίες για το Χαβάρι

Μεγάλη Γεωγρ. Ενότητα: 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: 
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Περιφέρεια: 
Δυτικής Ελλάδας
Περιφερειακή Ενότητα: 
ΗΛΕΙΑΣ
Δήμος: 
ΉΛΙΔΑΣ
Δημοτική Ενότητα: 
ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: 
Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου
Επίσημη Ονομασία: 
το Χαβάριον
Έδρα Δήμου: 
Αμαλιάδα
Υψόμετρο: 
89
Κωδικός Οικισμού: 
3902012001
Γεωγραφικό Μήκος: 
21.3841568537
Γεωγραφικό Πλάτος : 
37.8459470505
Γεωγ. Διαμέρισμα: 
Πελοπόννησος
Νομός: 
ΗΛΕΙΑΣ
Πρώην Δήμος ή Κοινότητα: 
ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ
Παλ. Όνομα Τοπ. Διαμερίσματος: 
Χαβαρίου

Χαβάρι ΗΛΕΙΑΣ, Πελοπόννησος. Θέση στο χάρτη.

Στην Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου, ανήκουν και οι οικισμοί:

Στον ίδιο δήμο (ΉΛΙΔΑΣ), ανήκουν:

η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Ηλίας, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Νικόλαος, τα Άγναντα, το Αγραπιδοχώρι, η Ακροποταμιά, η Αμαλιάδα, τα Αμπελάκια, ο Αμπελόκαμπος, η Ανάληψη, ο Ανθώνας, η Απιδούλα, η Αρχαία Ήλιδα, τα Αστεραίικα, το Αυγείο, η Αυγή, η Βάλμη, το Βελανίδι, η Βουλιαγμένη, τα Γαβράκια, το Γεράκι, τα Δανικά, η Δάφνη, η Δαφνιώτισσα, τα Δουναίικα, η Εφύρα, ο Καλαθάς, το Καλό Παιδί, τα Καλύβια, ο Κάμπος, ο Καρδαμάς, ο Κασιδιάρης, τα Κάτω Κερτεζαίικα, το Κέντρο, η Κεραμιδιά, ο Κολοκυθάς, η Κοτρώνα, η Κουρούτα, το Κρυόνερο, ο Λαγανάς, ο Λάτας, ο Λουκάς, το Μαζαράκι, η Μαραθιά, η Οινόη, η Παλαιολάνθη, το Παλούκι, η Παναγία, η Παραλία, το Πέρα Χαβάρι, το Περιστέρι, οι Πετρούλες, το Πιρί, το Πρινάρι, ο Πρόδρομος, η Ροβιάτα, η Ροδιά, η Ρουπακιά, τα Ρωμέικα, τα Σαβάλια, το Σιμόπουλο, η Σκλίβα, το Σούλι, το Σώστι, τα Τσαφλέικα, τα Τσιχλέικα, και η Ωραία.

Γράψε κι εσύ για το Χαβάρι

Μπορείς και εσύ να εμπλουτίσεις αυτή την καταχώρηση ! Άν έχεις φωτογραφίες ή γνωρίζεις στοιχεία για το Χαβάρι και θέλεις να τα μοιραστείς, Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό και γράψε κι εσύ τώρα!

Χρήστες που έχουν συμβάλλει στη σελίδα Χαβάρι

admin2

Καταχώρηση δωρεάν αγγελίας

Καταχώρησε τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα και δωρεάν ! Συνδέσου ή κάνε νέο λογαριασμό